A csővezetékes szállításnak mentességet kell kapnia az olajembargó alól

A csővezetékes szállításnak mentességet kell kapnia az olajembargó alól

Az Európai Bizottságnak nincs olyan javaslata, amely kezelni tudná egy esetleges orosz olajembargó negatív hatásait, ezért a kormány az eredeti álláspontját fogja képviselni, miszerint ezen tilalom alól a csővezetékes szállításnak kivételt kell képeznie – közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán a közösségi oldalán.

GAZDASÁG POLITIKA 2022. MÁJUS 11. 11:21

A tárcavezető arra figyelmeztetett, hogy hatalmas károkat okozna Magyarország számára, ha a brüsszeli javaslat a jelenlegi formájában hatályba lépne, az ugyanis teljes mértékben lerombolná Magyarország jelenleg stabil lábakon álló energiabiztonságát.

Aláhúzta, hogy az intézkedés

az üzemanyagár körülbelül 55-60 százalékos növekedését eredményezné,

szakértők literenként legalább 700 forintos (kb. 1,8 euró) benzinnel és 800 forintos (kb. 2,1 euró) gázolajjal kalkulálnak, ez ráadásul minden más termék árában is megjelenne.

„Világossá tettük az Európai Bizottság számára, hogy mi csak akkor tudjuk megszavazni a javaslatot, ha a Brüsszel által kreált problémára Brüsszel megoldást is javasol”

– szögezte le Szijjártó Péter.

„Nemcsak az olajfinomítóink több százmillió dolláros átalakítására vonatkozóan, nemcsak a Magyarországra Horvátországon keresztül vezető kőolajvezeték több százmillió dolláros kapacitásnövelésére vonatkozóan várunk el ilyen javaslatot, hanem a magyar gazdaság jövőjével kapcsolatban is, hiszen a javaslat felér egy atombombával” – tette hozzá a magyar külügyminiszter.

Szijjártó Péter kiemelte: mindez sok-sok milliárd eurós nagyságrendű modernizációs programot igényelne a magyar energiaellátás szerkezetében.

Majd rámutatott, az eddigi tárgyalásokon egyértelművé vált, hogy Brüsszelnek erre nézve nincsenek elfogadható megoldásai.

Ezért a magyar kormány visszatér eredeti álláspontjához, miszerint

csakis akkor reális az Oroszországgal szembeni olajembargó bevezetése, ha az kizárólag a tengeri szállítási útvonalakra vonatkozna, míg a csővezetékes tranzit teljes mértékben kivételt kapna

– hangsúlyozta a miniszter.

GAZDASÁG POLITIKA

Címkék:

European Union, Hungary, oil, péter szijjártó, russia, war