A külföldre vándorlók miatt jól keresnek otthon a balkáni munkavállalók

A külföldre vándorlók miatt jól keresnek otthon a balkáni munkavállalók

Naponta átlagosan akár 80 eurót is megkereshet egy kőművesmester Szerbiában, a fizikai munkások pedig akár 50 eurót is, de a többi szakma esetében is ez a helyzet, sőt, egy-egy nagyobb megbízás esetében ezek az összegek még nagyobbak is lehetnek. Szakértők szerint azért ilyen jelentős a javulás a fizetéseknél, mert a szakmunkások egy része külföldre ment, aki otthon maradt, az pedig most már szó szerint válogathat.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 16. 06:00

Nő az otthonmaradó munkavállalók piaci értéke

“Ha nem dolgozol ennyiért, majd jön más” – ilyen és ehhez hasonló mondatokkal szembesültek hosszú éveken át a Balkánon a munkavállalók.

Szerbiában az elmúlt években megváltozott a helyzet. Egyre többször kerül a munkaadó olyan helyzetbe, hogy neki kell rugalmasabbnak lenni a munkakörülmények biztosítása tekintetében és magasabb béreket kell kínálnia. Ez mind annak a következménye, hogy a szakmunkások egy jelentős része nyugatra vándorolt, akik pedig otthon maradtak, szinte válogathatnak a megbízások között – írja a Kurir napilap.

„Csak menjenek külföldre minél többen, ott sem jobb a helyzet, a megélhetés. Én viszont jobban járok, hiszen én itt maradok, ha bárkinek gondja van, engem hív. Én meg eldöntöm elvállalom-e a munkát, s ha igen, akkor mennyiért. Én jobban élek, ők meg menjenek munkásszállókra Németországba” – mesélte a V4NA hírügynökségnek egy szerbiai vízvezeték-szerelő, aki elmondása szerint most már ott tart, hogy sem hétvégén, sem ünnepnapokon nem kell dolgoznia, elegendő pénzt keres azzal, amit rendes munkaidőben elvégez.

A szakértők is egyetértenek azzal, hogy mivel sokan külföldre mentek, azáltal az otthon maradt munkavállalók piaci értéke nőtt meg jelentősen. Ennek köszönhetően ma egy építőiparban dolgozó fizikai munkás annyit keres, mint egy mester korábban.

Mivel a munkaadók Szerbiában egyre nehezebben találnak alkalmazottakat, ezért a régióban keresnek munkásokat, de az sem ritka, hogy távoli országokból érkeznek dolgozni a Balkánra. Így vannak nepáli, üzbég, indiai és kazah szakemberek is a szerb cégeknél.

Ljubisav Orbovic szakszervezeti vezető szerint egyértelműen megfigyelhető, hogy Szerbiában évről-évre nőnek a bérek, a munkakörülmények pedig jelentősen jobbak annál, ami pár évvel ezelőtt volt. Ezek a megállapítások szinte minden szakma esetében igazak.

forrás: Kurir

Ha a foglalkozások szerint nézzük a béreket, akkor azt láthatjuk, hogy a balkáni országban egy építőmunkás napi bére akár ötven euró is lehet, a kőművesmesterek pedig jó eséllyel akár nyolcvan eurót is hazavihetnek naponta, a pincérek borravaló nélkül, mintegy harminc eurót keresnek egy nap alatt. A szakácsok napidíja hatvan euró, ugyanennyi jut a gyümölcsszedőknek, egy pásztor pedig egy hónapra akár ezer eurót is kaphat.

Ugyanez a helyzet a Balkán többi országában is

Bosznia-Hercegovinában Szarajevó mellé szakácsot keresnek egy étterembe. A tulajdonos 2 300 eurónak megfelelő fizetést kínál, de így sem talál szakembert. A Srpskainfo cikke szerint 20 nap alatt egy komoly jelentkező sem volt a posztra, de a vállalkozó bízik abban, hogy végül sikerül betölteni a posztot. 4-5 pincérre is szüksége lenne a síközpontban, de mivel azt nem talált, így most már önkiszolgálóvá vált az étterem.

Horvátországban már az idegenforgalmi idény kezdete előtt gondban voltak a szállásadók és az éttermesek. Az idei turisztikai idényre készülve mintegy harmincötezer alkalmazott hiányzott ebben a szektorban. A helyiek szerint ezért csak részben felel az elvándorlás, a másik gond az, hogy folyamatosan csökken az ország lélekszáma, így hiába kínálnak az átlagnál magasabb bért, gyakorlatilag nincs, aki dolgozzon.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

balkan, serbia, worker