A lakosságra hárítaná az energiaszektor többletköltségeit a Költségvetési Tanács

A lakosságra hárítaná az energiaszektor többletköltségeit a Költségvetési Tanács

Drasztikus áram- és gázáremelést javasol Szerbiában a Költségvetési Tanács. Úgy vélik, hogy az áram esetében 15-20, a gáz esetében pedig 65-70 százalékkal kellene megemelni az árakat. A kormány igyekszik tartani az árakat: az áramé ugyan változatlan, a gáz viszont augusztustól 9 százalékkal kerül többe.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 13. 08:00

Túl olcsó az áram Szerbiában – ezt állítja a Költségvetési Tanács, amely egy 2011-ben létrejött, független állami szerv azzal a feladattal, hogy elemezze és értékelje az ország költségvetési politikáját. A Tanács most azt analizálta, milyen szervezeti problémák vannak Szerbia energetikai rendszerében, és hogy ezek milyen viszonyban állnak a globális változásokkal. Az elemzés eredményeként megállapították: nem helyes, hogy Szerbiában nagyon olcsó az áram az európai országokhoz képest. Mint állítják, a háztartások nem fizethetnek olyan alacsony árat, mint Grúziában vagy Ukrajnában, ezért mindenképp szükség van az áremelésre. Úgy vélik, ha a lakosság 15-20 százalékkal többet fizetne, sikerülne stabilizálni a Szerbiai Villanygazdaság működését. Azt is leírták, hogy a mostani alacsony ár miatt az emberek aránytalanul sokat fogyasztanak.

kép: EPS.rs

 

A lakosság fizesse ki a villanygazdaság hibáit?

A Szerbiai Villanygazdaság (Elektroprivreda Srbije – EPS) az ország legnagyobb közvállalata. Feladata a villamos energia megtermelése, elosztása és az azzal való gazdálkodás. A honlapjukon található leírás szerint céljuk, hogy a lakosság ellátása a lehető legalacsonyabb áron, és legjobb minőségben történjen. Azt is írják, hogy igyekeznek társadalmilag elkötelezett, piacorientált és jövedelmező cégként működni.

kép: EPS.rs

 

Az elmúlt hónapokban azonban erősen megkérdőjeleződött a jövedelmező működésről szóló elképzelés. Tavaly decemberben ugyanis leállt az obrenovaci Nikola Tesla hőerőmű egyes és kettes blokkja, ezzel óriási kiesést okozva a termelésben. A leállás miatt azonnal elkezdték felkutatni, történt-e emberi mulasztás. A vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy a probléma több szinten is fennállt: a Kolubara bányában rosszabb minőségű szenet raktak a vagonokba, ami szállítás közben megázott és megfagyott. Négy embert bocsátottak el: a széntermelésért felelős ügyvezető igazgatót, a Kolubara széntermelési üzem igazgatóját, az energiatermelésért felelős ügyvezető igazgatót és az energiatermelési igazgatót. Később Milorad Grcic, a közvállalat vezérigazgatója is felmondott, most Obrenovac polgármester-helyettese.

A leállás miatti kapacitáscsökkenés Szerbiát importra kényszerítette. Év eleji sajtóhírek szerint az EPS naponta 250 ezer eurót költött a behozatalra, a vételár és az eladási ár közötti különbség miatt pedig 190 ezer eurós veszteséget szenvedett el minden egyes nap.

kép: EPS.rs

De nem csak az obrenovaci erőműben, hanem a kolubarai szénbányában is komoly gondok vannak – a kitermelés ugyanis annyira elavult, hogy egyszerűen nem tudnak megfelelő mennyiséghez jutni. Hogy a fennálló helyzetet ideiglenesen orvosolják, a Szerb Kormány jóváhagyta a Szerbiai Villanygazdaság számára, hogy 2023 végéig 4 millió tonna szenet importáljon. A jelenlegi számítások szerint ugyanis olcsóbb szenet, mint villanyáramot venni. A szén Montenegróból származik, de a román és bolgár, újabban pedig a kínai behozatal is szóba került.

Összességében elmondható, hogy a Szerbiai Villanygazdaság jelenleg ahelyett, hogy jövedelmező lenne, tetemes hiánnyal küzd. Modernizációra, a termelés újratervezésére lenne szüksége. A helyzetet pedig tovább nehezíti az orosz-ukrán háború hatására fellépő általános energiaválság. A kérdés most az, ki viseli majd a kaotikus helyzet terhét – kell-e többet fizetniük az embereknek, és ha igen, akkor mennyivel?

Aleksandar Vucic szerb államfő június végén beszélt arról, hogy Szerbia biztosítani fogja a télen szükséges villanyáram-mennyiséget, egyrészt kínai szénbehozatalból, másrészt közvetlen áramvásárlásból:

„Villanyáramot nem tudunk majd olyan könnyen vásárolni, mivel mi garanciákat kérünk. A villanyáram ára drasztikusan növekszik. Úgy készülünk, hogy már most megvásároljuk azt az áramot, amit Szent Miklós vagy újév napján használunk el. Ezért kellenek a garanciák: hogy megkapjuk a villanyáramot akkorra, amikorra megvásároltuk. Az árak drasztikusan emelkedtek, és ez veszélyezteti a pénzügyi biztonságunkat.”

Az államfő a témával kapcsolatos sajtótájékoztatón arról nem tett említést, mennyivel emelkedhet az áram ára Szerbiában, de arra már többször is utalt, hogy drasztikus növelés nem lesz.

Lesz gázáremelés, a kérdés, hogy mennyivel

A Srbijagas, vagyis a szerbiai gázszolgáltató bejelentése szerint augusztus 1-től 9 százalékkal drágul a földgáz a háztartások számára. Ezzel az aránnyal a Költségvetési Tanács messze nem elégedett. Szerintük ugyanis 65-70 százalékos áremelkedés lenne indokolt a jelen helyzetben. Szerbia gázszükségleteinek 100 százalékát külföldről szerzi be. Az oroszokkal kötött szerződés május végén járt le, amikor a szerb államfő és az orosz elnök újabb, hároméves periódusra állapodott meg. Ennek értelmében évi 2,2 milliárd köbméternyi földgáz érkezik majd az országba kedvezményes áron, további 800 millió pedig piacin, vagyis drágábban.

kép: Szerbiai Gázművek

A Költségvetési Tanács szerint a gáz árának emelése a piaci viszonyokon alapuló 800 millió köbméter árának bizonytalansága miatt lenne indokolt. Úgy vélik, az ipari felhasználók számára 75 százalékos drágítás lenne racionális, ezzel ugyanis Szerbia is követné a térség országait. Gazdasági szempontból ez nem indokolt – állítja a tanács. A lakosság számára javasolt 65-70 százalékos emelés pedig szerintük csak elsőre tűnik drasztikusnak, de igazából már régebben is volt ilyen magas a gáz ára. A gázáremelésből kiindulva egyébként a városi távfűtés árát is megemelné a Költségvetési Tanács szakembergárdája. Erre vonatkozóan 10-40 százalékos drágítást tartanának reálisnak attól függően, milyen arányban használnak gázt az egyes hőtelepek.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

energy, gas, serbia