A legnagyobb energiatermelő vállalat kártérítést kér az államtól

A legnagyobb energiatermelő vállalat kártérítést kér az államtól

Az EDF a kormány intézkedései miatt arra kényszerült, hogy az atomerőművekben megtermelt villamosenergia egy részét versenytársai felé nyomott áron értékesítse annak érdekében, hogy megakadályozzák az energiaárak növekedését, ám most emiatt több mint 8 milliárd eurós kompenzációt kér a francia államtól.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 11. 10:02

Keresetet nyújtott be az Államtanácsnál a legnagyobb francia energiatermelő vállalat, az EDF a kormány villamosenergiára vonatkozó intézkedései miatt. A Le Figaro értesülései szerint az óriásvállalat 8,34 milliárd eurós kártérítést kér a francia államtól azért, mert az energiaárak további növekedésének megállítása érdekében arra kényszerült, hogy az atomerőművekben megtermelt energia egy részét nyomott áron adja el versenytársainak. A francia állam továbbá arra is kötelezte a céget, hogy az eddigi 100TWh-ról 120-ra növelje a versenytársainak csökkentett áron értékesített villamos energia éves kvótáját, mindezt az úgynevezett ARENH mechanizmus keretében, mely a nukleáris villamos energiához való szabályozott hozzáférést jelenti.

A villamos energiára vonatkozó tarifapajzsot még a korábbi kormányfő, Jean Castex jelentette be 2022 januárjában. Az intézkedésnek az volt a célja, hogy visszaszorítsa a nagykereskedelmi árak növekedésének a francia háztartások villanyszámlájára gyakorolt ​​hatását. Az intézkedés nélkül ugyanis az adóval együtt 35 százalékkal nőtt volna a villamos energia ára, ám így februártól mindössze 4 százalékos lett a drágulás az adókkal együtt. A tavalyi évben az áremelkedés összesen 3 százalék volt. Az EDF idén májusban fellebbezést nyújtott be, melyben az intézkedés visszavonására kérte az államot. A francia államnak augusztus 11-ig volt ideje a válaszadásra, ám az EDF nem várta meg a határidőt, pár nappal annak letelte előtt a közigazgatási bírósághoz fordult.

A Le Figaro kihangsúlyozza, hogy a vállalat nem az intézkedés megsemmisítését kéri, mert az energiaár befagyasztásának megszüntetése esetén visszamenőlegesen is nagyon megugrott volna a háztartások és a vállalkozások számlája.

Az EDF ezért kompenzációs kérelmet nyújtott be, vagyis a kormányhatározatból eredő költségeinek megtérítését kéri, mivel az intézkedés miatt a piaci ár ötödéért kellett a konkurenciának értékesíteni az atomerőművekben megtermelt áramot.

Az EDF számára további problémát jelent, hogy a korrózió okán leállított atomerőművek miatt jelentősen csökkent a nukleáris termelés, ami a július végén közzétett becslések szerint nem kevesebb, mint 24 milliárd euróba került a nagyvállalatnak, írja a Capital.fr francia gazdasági lap.

A lap értesülései szerint a pénzügyminisztérium bejelentette, hogy a francia állam továbbra is kiáll az ARENH mechanizmus mellett, mivel a bevezetett ársapka nélkül 35 százalékkal nőtt volna a francia háztartások villanyszámlája.

A Le Figaro francia lap ugyanakkor kiemeli, hogy precedensértésűnek számít az, hogy egy olyan vállalat támadja jogi úton a francia államot, amely az állam felügyelete alá tartozik, az EDF ugyanis 84 százalékban állami tulajdonban van és a francia állam július elején tett bejelentése alapján az a terv, hogy hamarosan államosítanák a teljes vállalatot. A cég tehát a saját tulajdonosától kér több milliárd eurót.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

claim for compensation, council of state, edf, electricity measurement, france