A magyarországi benzinárstopot támadja Brüsszel

Az árstop felfüggesztésére szólította fel az Európai Bizottság Magyarországot. A magyar igazságügyi miniszter szerint a kormánynak továbbra is a a magyar emberek érdeke az első.

GAZDASÁG 2022. JÚNIUS 9. 15:18

A külföldi rendszámú járművekkel szembeni diszkriminatív üzemanyagárak bírósági eljárást vonhatnak maguk után, ezzel fenyegetőzik Brüsszel az Index beszámolója szerint. Az Európai Bizottság levele szerint Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacáért felelős biztosa szerdán arra szólította fel Magyarországot, hogy

függessze fel a diszkriminatív üzemanyagárakat a külföldi rendszámú járművekkel szemben, ellenkező esetben bírósági eljárást kockáztatnak

– derül ki a Reuters által említett levélből, hívja fel rá a figyelmet az Origo.

A Reuters forrása egy olyan levél, amelyet Breton a magyar technológiai és ipari miniszternek, azaz Palkovics László technológiai és ipari miniszternek címzett. A biztos szerint a benzinárstop azt jelenti, hogy a más uniós országokból származó rendszámmal rendelkező járműveknek 50–60 százalékkal többet kell fizetniük az üzemanyagért, mint a magyar rendszámú járműveknek, ami közvetett diszkriminációnak minősül, ez pedig ellentétes az uniós szabályokkal.

A magyar kormány még tavaly döntött arról, hogy november 15-től bevezeti a benzinárstopot, és 480 forintos literenkénti felső határon rögzítette az üzemanyagárakat. Május 26-án jelentették be azt az intézkedést, amely alapján a külföldi rendszámosok jelenleg piaci áron tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon. Magyar rendszámmal ugyanakkor továbbra is 480 forintos literáron lehet tankolni.

Breton egyrészt tájékoztatást kért Palkovicstól arról, hogy mi indokolja az intézkedést, valamint hogy meddig lesz érvényben a benzinárstop. Emellett felhívta a magyar miniszter figyelmét arra is, hogy az uniós jog megsértésének minősülhet az, ha magyar rendszámhoz kötik a benzin hatósági árát. Egyúttal felszólította Magyarországot, hogy amíg nincs biztosítva az uniós joggal való összhang, addig függesszék fel a benzinárstopot.

Arra kérem önt, hogy adja meg válaszát azon intézkedések indokoltságára és érvényességi idejére vonatkozóan, amelyek uniós jogsértésnek minősülhetnek – írta Breton a magyar technológiai miniszternek.

Az EU biztosa szerint az Európai Bizottság fenntartja a jogot, hogy sürgős kötelezettségszegési eljárást indítson, amely végső soron bírósági eljáráshoz és esetleges pénzbírsághoz vezethet Magyarország ellen.

Varga Judit magyar igazságügyi miniszter közösségi oldalán reagált a levélre: „egyenes a válaszunk: nekünk továbbra is a magyar emberek érdeke az első”, írta a miniszter.

GAZDASÁG

Címkék:

european commission, fuel prices, Hungary, thierry breton