A minőség helyett mennyiség – az élelmiszereken spórolnak a franciák

A franciák legalább 92 százaléka aggódik a növekvő infláció miatt – derült ki az Odoxa csoport felméréséből. Eszerint az energia- és élelmiszer-árak, valamint az infláció a franciák fő gondjai közé tartoznak. A francia fogyasztók egyébként a megemelkedett élelmiszerárak miatt már nem a megszokott, minőségi termékeket veszik a boltokban, hanem az olcsóbb, saját márkás termékeket keresik.

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 8. 06:01

Az energia-, az élelmiszer-árak és az infláció miatt aggódnak leginkább a franciák, derült ki az Odoxa friss közvélemény-kutatásából.

A válaszadók mintegy 75 százaléka úgy véli, hogy az ország gazdasági nehézségei 2023-ban súlyosabbak lesznek. Mintegy 78 százalék mondta, hogy „kevésbé bizakodó” a jövőre nézve, és csak 22 százalékuk „bizakodóbb”. A válaszadók több mint egyharmada szerint az infláció meghaladja a 12,5 százalékot, ami azt jelzi, hogy bizalmatlanok a Nemzeti Statisztikai és Gazdasági Kutatóintézettel szemben, amely 6 százalékos inflációt regisztrált.

A megélhetési költségek növekedésével szembesülve a franciák a megtakarításaikhoz fordulnak. A felmérés szerint

az állampolgárok 46 százaléka már hozzányúlt a megtakarításaihoz, vagy vett fel egy vagy több hitelt azért, hogy jusson pénz a mindennapi betevőre.

Ez az arány június óta 10 százalékponttal emelkedett.

A meredeken emelkedő infláció miatt különösen az élelmiszer- és az energiaárak szöktek az egekbe. A francia fogyasztók a megemelkedett élelmiszerárak miatt már nem is a megszokott, minőségi termékeket veszik a boltokban, hanem az olcsóbb, saját márkás termékeket, írja a LeParisien.

Olivier Dauvers kiskereskedelmi szakértő szerint a minőség helyett a mennyiség lett a fontos a vásárlóknak, a legjobb árakat keresve pedig van, hogy naponta három üzletbe is elmennek, vagy azért, hogy a szokásos terméket olcsóbban megkapják, vagy hogy minél kevesebből megússzák a bevásárlást.

Az infláció érezhető hatásairól a szupermarketek polcain a NielsenIQ cég tett közzé októberben tanulmányt, amiből kiderült, hogy minden termék ára növekedett az elmúlt egy évben, de vannak, amelyeket nagyobb mértékben érint az áremelkedés.

Egy év alatt összességében a fagyasztott húsok és baromfihúsok ára emelkedett a leginkább. 2022 októberében ezek a termékek átlagosan 28,6 százalékkal voltak drágábbak, mint egy évvel ezelőtt. A tészta ára átlagosan 20 százalékkal, az olajé pedig 19 százalékkal emelkedett.

Az utóbbi időben az infláció által leginkább érintett termékek közé tartoznak a papírhoz kapcsolódó termékek is, mivel a cellulóz ára az elmúlt hónapokban ugrásszerűen megnőtt. A papírtörlő és a WC-papír 6,29 százalékkal, illetve 4,84 százalékkal nőtt szeptemberhez képest. Ezzel a legutóbbi emelkedéssel a papírtörlő lett a második legjobban inflálódó termék egy év alatt (+23%).

A NielsenIQ emellett számos áremelkedést tapasztalt más termékek, például a vaj, a margarin és a friss tejszín (+17% az előző évhez képest) vagy a zöldségkonzervek (+14%) esetében is. Összességében októberben a termékek 100 százaléka inflálódott, ami éves szinten 9,35 százalékos inflációt jelent, szemben a szeptemberi 7,6 százalékkal.

GAZDASÁG

Címkék:

energy prices, food, france, inflation, prices