A pánikvásárlás után csökken a fa ára Szerbiában

A pánikvásárlás után csökken a fa ára Szerbiában

A november megnyugvást hozott a szerbiai tűzifa piacon. A fatelepeken van elegendő tüzelőanyag, és valamennyivel csökkent is annak az ára. Árusítóhelyektől függően 500 dinártól 2000 dinárig terjedő összeggel, vagyis 4-16 euróval csökkent a köbméterenkénti ár. Így most egyes helyeken már akár 6500 dinárért, azaz 55 euróért is beszerezhető a tűzifa.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 11. 11:11

A nyáron még nem számított az ár, mindenki fát akart

Szinte megrohamozták az emberek a nyáron a fatelepeket Szerbiában. Szinte mindenki igyekezett időben bekészíteni a tüzelőt, az orosz-ukrán háború és az európai szankciós politika megijesztette az embereket. Áramkimaradásoktól és a beszerezhető nyersanyag hiányától tartottak. Így a balkáni országban is az a trend volt megfigyelhető, hogy, aki csak tehette beraktározott szinte mindenből.

Tüzelőt venne mindenki, de nincs elég fa a fatelepeken

kép: Pixabay

Ebből fakadóan lépett fel a cukor- és a tejhiány is az országban, de a fatelepeken sem volt a hatalmas igényeknek megfelelő mennyiségű fa. Akkoriban a V4NA-nak több árusítóhelyen is azt mondták, hogy gyakorlatilag lehetetlen azonnal kiszállítani a megrendelt tűzifát, napokat, heteket kellett rá várni. Sőt, mivel folyamatosan emelkedett az ár, így azt sem tudták garantálni a vevőknek, hogy végül milyen áron tudják kiszállítani az árut. Ennek ellenére megvették az emberek. Több olyan esetről is tudunk, hogy azok is fát vásároltak idén, akik eddig soha nem fűtöttek azzal, de úgy gondolták, hogy biztosra mennek, és ha drágább is, bebiztosítják magukat, hogy ne fázzanak, ha áramkorlátozásra kerülne sor, vagy netán gázhiány lépne fel. Mostanra azonban úgy tűnik, mindenkinek sikerült beszereznie a kellő mennyiségű fát, és ennek hatására csökkent a kereslet, ezzel együtt pedig az ár is.

Branko Glavonjic az Erdészeti Egyetem tanára a szerb közmédiának nyilatkozva elmondta:

még korai hosszútávú előrejelzésekbe bocsátkozni, de az első jelek arra mutatnak, hogy az ár csökkenése várható a következő időszakban. A szakember hozzátette: kéthetente ellenőrzik a fa árát a fatelepeken, de az már most megfigyelhető, hogy egyes helyeken az elmúlt fél hónapban csökkent az értéke ennek a tüzelőnek.

Északon a legdrágább, az erdős területeken olcsóbb

Szerbia egyes városaiban azonban nem ugyanannyi a fa köbméterének ára. Az ország déli részén fekvő Vranjeban például 7.000 dinár (60 euró) körüli az értéke ennek a tüzelőanyagnak, míg az ország legészakibb városában, Szabadkán 11.500 (98 euró) dinárról 11.000 dinárra (93 euró) csökkent a tűzifa ára november elsejére a fatelepeken. Azóta pedig további esés tapasztalható az árban. Például az interneten már 6.500 dinárért, azaz 55 euróért is kínálják a fát köbméterenként az Észak-bácskai településen.

A hirdetésben azt írják: kiírtják a teljes gyümölcsöst, a kiszedett meggyfa keményfának minősül. Szállítást is vállalnak a városon belül, az ára pedig 6.500 dinár köbméterenként. A V4NA által megkérdezett vásárlók azt mondják, hogy ettől jóval drágább is volt a fa korábban, annak ára megközelítette a 100 eurót köbméterenként. Egyesek arra panaszkodtak, hogy mindössze 3 héttel ezelőtt még 11.500 dinárért vették meg a fát, s mint fogalmaztak, akkor még örültek, hogy legalább kibiztosították magukat télre.

A szakember hozzáfűzte, még mindig Dél-Nyugat Szerbia keleti részén a legolcsóbb a tűzifa, ennek egyszerű az oka, a terület gazdagon borított erdővel, s a szállítási költségek is jelentéktelenek ezen a vidéken, illetve könnyen hozzáférhető mindenki számára a fa. Itt már 6.500 dinárba, átszámolva vagyis mintegy 55 euróba kerül köbmétere.

Branko Glavonjic egyetemi tanár szerint a fa árának csökkenésére a kereslet enyhülése mellett, az is kihatott, hogy a szerb kormány korlátozta a fa kivitelét külföldre.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

market, serbia, winter, wood