A tervezett IMF-megállapodás miatt meghiúsulhat a nyugdíjak és a fizetések emelése

A tervezett IMF-megállapodás miatt meghiúsulhat a nyugdíjak és a fizetések emelése

Szerbia a mélyülő válság miatt ismét a Nemzetközi Valutaalaphoz fordul pénzügyi segítségért. A szerb pénzügyminiszter szerint az erről szóló tárgyalások heteken belül megkezdődhetnek. Nem ez az első alkalom, hogy Belgrád az IMF-től kér pénzt, de a gyakorlat azt mutatja, hogy cserébe komoly vállalásokra kötelezik az országot. A szakértők szerint a kölcsönért cserébe megtilthatják a fizetések és a nyugdíjak emelését a balkáni országban, így a járandóságot megeszi az infláció.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 22. 16:24

Az IMF segítségére szorul Szerbia

A mostani kilátások szerint minden esély megvan arra, hogy Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap ismét megállapodást kössön. Belgrád kereste meg az IMF-et, hogy egy készenléti hitel álljon az ország rendelkezésére. A korábbi tapasztalatok alapján azonban leszögezhető, hogy egy-egy ilyen hitelt az IMF csak akkor hagy jóvá, ha a kérelmező az általuk megszabott vállalásoknak eleget tesz. Ezek pedig leggyakrabban az államháztartás hiányának és az államadósságnak a féken tartása.

2000 óta egyébként 8 megállapodása volt már Szerbiának a Nemzetközi Valutaalappal, ezeket az ország rendezte. Jelenleg Belgrádnak nincs tartozása az IMF felé.

A Szerbiai Nemzeti Bank szerint jelenleg rendkívüli a globális helyzet, s ennek megfelelően kell a gazdaságpolitikáról is gondolkodni. Mint írják, a koronavírus járvány sem ért még véget, energiaválsággal kénytelen mindenki szembe nézni, s geopolitikai feszültség is érzékelhető. Éppen ezek miatt az egész világ az energiahordozók árának emelkedésével, illetve annak mindenre kiható következményeivel kell szembenézzen. Mint fogalmaznak, ilyen helyzetben joggal várható el, hogy felelősségteljes és erős hozzáállást mutasson az állam – olvasható a Politika napilapban. Erre az egyik lehetőség, hogy a lehető legjobb feltételek mellett biztosítsák a szükségletekhez a pénzeket.

kép: Pixabay

Az IMF miatt nem lehet majd fizetéseket és nyugdíjakat emelni

A Nemzetközi Valutaalappal kötendő új megállapodás azt jelenti, hogy a szerbeknek már nincs kihez fordulni. Ezt írja a Beta hírügynökség Danica Popovicra hivatkozva. A közgazdász a Vreme lapnak azt nyilatkozta, hogy korábban Belgrád Oroszországtól és Kínától kért pénzt, de ezt most nem teheti meg a háború miatt, ez nem lenne most népszerű lépés. A szakember jóslata szerint az IMF arra fogja kötelezni Szerbiát, hogy a költségvetési hiány ne legyen több mint 3, vagy 4 százalék.

Mivel Szerbiának ennél nyilvánvalóan sokkal nagyobb lesz a deficitje, ezért Popovic arra figyelmeztetett, hogy ez óriási probléma lesz a balkáni országra nézve.

„A fizetéseket és a nyugdíjakat első körben biztosan nem bántják, a másodikban viszont igen, hiszen tilos lesz az emelésük, és felemészti őket az infláció” – mondta Popovic.

Pénzügyminiszter: stabil Szerbia államháztartása

Sinisa Mali pénzügyminiszter szerint az IMF-el való tárgyalások már pár héten belül, valamikor októberben megkezdődhetnek. A felek egy kedvező feltételekről szóló kölcsönről egyeztetnek majd. Mali kiemelte: az ország államháztartása a 3 éve tartó pénzügyi válság ellenére, stabil.

„Folytatjuk a beruházásokat, megőriztük a makroökonómiai stabilitásunkat. Az év első negyedévében 4,4 százalékos volt a gazdasági növekedés, a másodikban pedig 3,9” – mondta a tárcavezető.
Aláhúzta, hogy minden nehézség ellenére a szerb kormány megtesz mindent, hogy elegendő pénzt teremtsen elő, hogy a szükségleteket fedezze, s a válság a lehető legkisebb következményekkel járjon a lakosságra vagy a gazdaságra nézve.

kép: Facebook

Szerbia nem csak az IMF-hez fordul pénzügyi segítségért. Mint arról a V4NA is beszámolt, Aleksandar Vucic szeptember közepén azért utazott az Egyesült Arab Emírségekbe, mert Szerbia egymilliárd dollár értékben kapott kedvezményes hitelt az arab országtól. Akkor azt mondták, a pénzből Szerbia költségvetését erősítenék.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

imf, loan, serbia