Alig tér magához a spárgapiac, olyan rossz volt a tavalyi termés

Alig tér magához a spárgapiac, olyan rossz volt a tavalyi termés

A betakarítás 8 százalékkal csökkent 2021-hez képest, és 2013 óta nem volt ilyen alacsony. A statisztikusok szerint a termelékenység csökkenése annak köszönhető, hogy kevesebb földet szántak a zöldségfélék ültetésére.

GAZDASÁG 2023. ÁPRILIS 10. 08:21

Németország szövetségi statisztikai hivatala olyan adatokat tett közzé, amelyet az érintettek már megtapasztaltak ugyan, de a közvélemény még nem érezte a hatásait. 2022-re az országban betakarított spárga mennyisége jelentősen visszaesett.

A statisztikusok számításai szerint a 2022-es 110 300 tonnás termés 8 százalékos csökkenést jelent 2021-hez képest. 2013 óta nem volt ilyen rossz a termés, akkor 103 ezer tonna volt a betakarított mennyiség.

A statisztikai hivatal adatai arra is rámutatnak, hogy a spárga kivitele még drámaibb visszaesést mutatott az év során: 29 százalékkal csökkent, így 2900 tonnára esett vissza. Ez pedig azt eredményezte, hogy Németország 19 500 tonna zöldséget importált,

főként Spanyolországból (34%), de jelentős mennyiség érkezett Görögországból (24%), Olaszországból és Peruból (egyenként 12%) is. A behozatal legnagyobb része (87%) március és június között érkezett, amikor a spárga természetes betakarítása történik.

A gyengébb spárgatermés oka valószínűleg a termőterületek csökkenésével függ össze – állítják a szakemberek. A spárga termesztésére szánt terület ugyanis 5 százalékkal zsugorodott Németországban.

A csökkenés ellenére a spárga továbbra is a legtöbbet ültetett zöldségféle az országban a teljes vetésterületet tekintve, 21 300 hektárt foglal el, amelyet a hagyma (15 100 hektár) és a sárgarépa (13 600 hektár) követ. Németország legnagyobb spárgatermelő tartományai Alsó-Szászország 25 300 tonnával, Észak-Rajna-Vesztfália 20 300 tonnával és Brandenburg 18 700 tonnával.

A mezei spárgát legkorábban márciusban szedik, bár a szezon általában áprilisban kezdődik és júniusig, hagyományosan a június 24-én ünnepelt Szent János-napig tart. A gazdák szerint az olcsó import és az emelkedő hazai munkaerőköltségek miatt a jövőben kevesebb földet szentelhetnek a spárgának. Régen a német spárgamezőkön gyakran hemzsegtek a kelet-európai munkások, akik nagyon alacsony bérekért vállalják az érzékeny zöldség betakarítását, a koronavírus-járvány óta azonban egyelőre nem sikerült visszacsalogatni a vendégmunkásokat – főképp a rendkívül megromlott körülmények és a stagnáló bérek miatt.

GAZDASÁG

Címkék:

asparagus, decrease, germany