Árstop után: uniós viszonylatban még mindig olcsó az üzemanyag Magyarországon

A hatósági ársapka kivezetésével az üzemanyagok jelentősen drágultak, mindemellett Magyarországon továbbra is ólcsónak számítanak az üzemanyagok uniós viszonylatban.

GAZDASÁG 2022. DECEMBER 7. 12:55

Kedd éjszaka a magyar kormány bejelentette, hogy a brüsszeli szankciós politika miatt nem tudja tovább fenntartani az üzemanyagokra több mint egy éve kivetett ársapkát.

A cargopedia.net 2022. december 5-i adatai szerint az 1,498 eurós benzin és 1,653 eurós gázolaj literenkénti ár az előbbi esetében a 7., utóbbi esetében a 8., legolcsóbb volt a tagállamok között, tehát közel 20 országban is drágább az üzemanyag, mint Magyarországon – írja a Világgazdaság című lap.

A benzinért Görögországban kell fizetni a legtöbbet, majd a déli országot Finnország követi. A gázolajnál pedig Svédország a listavezető, ahol szintén Finnország a második legdrágább.

Ami a másik szélsőértékeket illeti, ma a legolcsóbb üzemanyagárak az unióban Máltán vannak.

Közép-Európában a magyarhoz nagyon hasonló árakkal lehet találkozni, Horvátországban, Szlovákiában, Csehországban is nagyjából ugyanannyiba kerül egy liter benzin, ami egyébként a V4-ek közül közül Lengyelországban a legolcsóbb. Ha a gázolaj árát nézzük, ott egy picivel a magyar ár a kedvezőbb a horváthoz képest, ugyanakkor a lengyel és a cseh árak esetében fordított a helyzet – hívja fel a figyelmet a gazdasági lap.

 

GAZDASÁG

Címkék:

europe, Hungary, petrol, price