Az energiaválság miatt több ezer hektár erdő tűnhet el Szerbiában

Az energiaválság miatt több ezer hektár erdő tűnhet el Szerbiában

Készülnek az emberek a télre. A hidegtől s az emelkedő rezsiköltségektől tartva fát raktároznak, hogy ne fázzanak. Mivel az egekben van a tűzifa ára, jelentősen megnőtt az illegális fakitermelés az országban. Az év eleje óta 316 esetben jelentettek a rendőrségnek ilyen bűncselekményt. A falopások miatt évente több ezer hektár erdőt vágnak ki és adnak el feketén Szerbiában.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 27. 10:16

Veszik a fát – minden áron

Szerbia nagyjából 30 százalékát borítják erdők, mely megfelel a globális átlagnak, lényegesen elmarad azonban az unióstól, mely 38 százalék. Most azonban úgy tűnik, pont az orosz–ukrán válságra válaszul adott nyugati energetikai szankciók mérnek újabb csapást az ország fás területeire. Az európai energiaválság ugyanis Szerbiában is érezteti hatását. Bár az áram ára egyelőre nem emelkedett drasztikusan (szeptemberben 6 és fél százalékkal drágult), az emberek félnek – nem csak az árnövekedéstől, hanem az esetleges kimaradásoktól is. Hogy bebiztosítsák a téli meleget, aki csak teheti, fát vesz és raktároz. Egész nyáron óriási forgalom volt a fatelepeken, gyakran több hetes várólisták alakultak ki. Az árak pedig természetesen megállíthatatlanul kúsztak felfelé. Egy köbméter tűzifa ára most nagyjából 100 euró, ami a duplája a tavalyi 50-nek.

A pellettel sem jobb a helyzet. Gyakran 100 kilométer távolságról kell rendelni, hogy tüzelőhöz jusson az embere. A megnövekedett kereslet miatt a kormány korlátozta a pellet árát. A kabinet döntése értelmében 1 tonnáért legfeljebb 38.000 dinárt (320 eurót) kérhetnek el a kereskedők, s megtiltották annak külföldre szállítását is. Az ügyeskedő kereskedők azonban visszaélnek az emberek bajával. A V4NA-nak az egyik fiatal családnál azt mesélték, hogy

pellet vásárlásakor az árusok irreális 70 eurós kiszállítási díjat számoltak fel tonnánként, ezzel játszották ki az ársapka okozta korlátokat.

kép: V4NA

Fegyverük is van az erdőirtó bandáknak

A fatelepek, melyek legális erdőgazdálkodásból szerzik a fát, nem bírnak el a nyomással. Nincs se elég fa, se elég favágó. A nyerészkedők pedig kapva kapnak az alkalmon: a korábbinál jóval magasabb szintre ugrott a falopás az országban. A rendőrség adatai szerint az év elejétől augusztus végéig 316 feljelentés érkezett hozzájuk, 253 személy ellen. A falopással leginkább érintett terület a délkeleti Vranje, Leskovac és Nis környéke, valamint a vajdasági Újvidék, mely mellett a Fruska gora nevű nemzeti park a leginkább veszélyeztetett.

kép: V4NA

A falopás régóta jellemző Szerbiára. A rendőrség igyekszik közbelépni, de a bandák sokszor agresszívak, az is előfordul, hogy a lakosokat fegyverrel fenyegetik meg, hogy ne jelentsék a hatóságok felé illegális tevékenységüket. Ez jellemző a koszovói határ környékére is, ahol veszélyes bandák tartják rettegésben a lakosságot.

A falopásért elítélt személyek egyébként a 100 és 25 ezer euró közötti pénzbírság mellett egy és három év közötti elzárást is kaphatnak.

A büntetés súlyossága a kivágott terület nagysága mellett attól is függ, nemzeti parkban, vagy más, védelem alatt álló erdőben történt-e a szándékos rongálás. A legnagyobb gond azonban az, hogy a rendőrök szeme nem lát be a legsötétebb erdőkbe, a helyiek pedig nem mernek feljelentést tenni.

kép: V4NA

Mindenki próbálkozik – kisbuszból is lehet tűzifát venni

Idén egyébként már nem csak a nagy bandák garázdálkodnak a szerbiai erdőkben. Sokan „kicsiben” űzik a falopást, a haszon ugyanis, az elszabadult árak miatt, így sem marad el. Olyat is látni, hogy valaki egy átalakított kisbuszt tömött meg méretes törzsekkel, majd a falvak főutcájára kiparkolva, nyitott hátsó ajtóval árulta a fát. Néhány napja pedig arról érkeztek hírek, hogy egy tinédzserekből álló banda iskolák udvaraiból lopta el a már bekészített tüzelőt. A fiatalokat gyorsan elkapta a helyi rendőrség, a fát pedig visszavitték az oktatási intézményeknek.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

energy crisis, serbia, wood