Az IMF miatt májustól drágul a földgáz és az áram is

Az IMF miatt májustól drágul a földgáz és az áram is

Ismét pénzt vesz ki a szerbek zsebéből a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF-hitelért cserébe Szerbiának májustól emelni kell a villamos energia és a gáz árát is. A V4NA már korábban írt arról, hogy emelés várható, ezt most az Energetikai Minisztérium is megerősítette. Szakértők szerint az energiahordozók árának emelése miatt elszabadulhat az infláció.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 31. 06:03

Évente többször emelik az áram és a gáz árát

A felhasználóknak május elsejétől nyolc százalékkal kell többet fizetni a villanyért és tízzel többet a gázért. Ez már a második emelés az idén, ugyanis január elsején is volt már egy drágítás. Ennek ellenére az illetékes minisztérium úgy fogalmazott: európai összevetésben továbbra is Szerbiában az egyik legolcsóbb a földgáz és az elektromos áram.

A tárca a döntéssel kapcsolatban úgy fogalmaz: a jelenlegi geopolitikai helyzet miatt Európa a XXI. század legnehezebb időszakát éli az energiabiztonság szempontjából. Éppen ezért a szerbiai kormány még több eszközt fektet be, hogy biztosítsa az ország ellátásának zavartalanságát. Kiemelik, hogy a nehézségek ellenére a télen sem volt gond az áramszolgáltatással.

A minisztérium közleménye egyben elismeri, hogy a Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződés részét képezi, hogy növelni kell a gáz és az áram árát, de megjegyzik, hogy sikerült kiharcolniuk, hogy a lehető legkisebb legyen a drágítás, amely után az átlagfogyasztók számlája havonta mintegy 250 dinárral, vagyis 2 euró 13 centtel nő.

A V4NA már korábban beszámolt arról, hogy Szerbiának a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás részeként kell az áram és a gáz árát növelni. Erre utalt az IMF misszióvezetője, a Kopaoniki Üzleti Fórumon. Donal McGettigan szerint az IMF emelést vár ebben a tekintetben a belgrádi kormánytól, illetve szükségességét látja annak is, hogy megreformálják az egész energetikai szektor működését.

A minisztérium közleménye szerint ugyanakkor nem jelentős az emelés, és azért tud épp Szerbiában az egyik legolcsóbb lenni az áram és a gáz a kontinensen, mert az állam hozzájárul a költségek fedezéséhez.

„Úgy akarjuk biztosítani a zavartalan ellátást, hogy közben maximálisan megőrizzük a lakosság életszínvonalát. A leginkább rászorulókra továbbra is odafigyel a kormány” – szögezte le a tárca.

A gáz még az áramnál is jelentősebb mértékben drágul

Az áram mellett a földgáz is drágul a balkáni államban. A szerbeknek májustól kétszámjegyű emeléssel kell számolniuk. Ez sem ért senkit meglepetésként, hiszen Dusan Bajatovic, a Gázművek igazgatója már a hónap elején bejelentette, hogy a következő áremelés május első napján lesz, és annak mértéke nem haladja meg majd a tíz százalékot. A következő drágítás pedig – persze abban az esetben, ha arra egyáltalán sor kerül – nem lesz az őszt megelőzően.

kép: V4NA

Az IMF, a Világbank és a Pénzügyi Tanács is egyetért abban, hogy a mostani alacsony energiaárak nem fenntarthatók Szerbiában,é s azokat emelni kell. Pavle Petrovic, a Tanács elnöke viszont arra figyelmeztetett, hogy eddig a gáz- és villany árának kordában tartásával sikerült csak megfékezni az inflációt az országban.

A Köztársasági Fogyasztói Szövetség is arra figyelmeztet, hogy az energiahordozók árának emelése közvetlenül hat majd a lakosság életszínvonalára, s hozzájárul az egyéb cikkek drágulásához.

Vesna Perincic, a szövetség munkatársa kiemelte: amikor az áram vagy a gáz drágításáról van szó, akkor mindig azzal példálóznak, hogy Európa más országaiban is nő azok ára. Szerinte viszont azt is figyelembe kellene venni ilyenkor, hogy a szerbiai fizetés és az életszínvonal messze elmarad az európai átlagtól.

A szakember az N1-nek rámutatott, hogy az energiaárak emelkedése az infláció megugrásához vezet majd a balkáni országban.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

energy, gas, imf, serbia