Bejelentették, hogy mennyivel kell többet fizetni Németországban a gázért ősztől – a kancellár nem mondott igazat

Októbertől új adót kell fizetnie a fogyasztóknak, amelyet azért vezet be a kormány, hogy megóvja a szolgáltatókat a csődtől. Emiatt egy négytagú családnak csaknem ötszáz euróval kerül majd többe a gázhasználat, mint eddig. Azt azonban még mindig nem tudni, hogy mennyivel lesz drágább maga a szolgáltatás.

GAZDASÁG 2022. AUGUSZTUS 15. 13:36

A gázimportőrök támogatása érdekében a németországi fogyasztóknak október 1-jétől jelentősen többet kell fizetniük a gázért. Az állami gázadó összege 2,419 cent lesz kilowattóránként – jelentette be a Trading Hub Europe GmbH (THE) hétfőn. A földgáz használatára kivetett pótdíjat arra használják, hogy a megnövekedett beszerzési költségeket az importőrök áthárítsák a fogyasztókra.

Bár az illetéket október 1-jétől kell alkalmazni, az nem éri el azonnal a fogyasztókat. A Gazdasági Minisztérium szerint az energiaipari törvényben fogyasztóvédelmi okokból négy-hat hetes felmondási idő van előírva, amelyet be kell tartani. Ezért az illeték valószínűleg először novemberben vagy decemberben jelenik meg a számlákon. A Német Energia- és Vízipari Szövetség (BDEW) azonban arra számít, hogy egyes közműszolgáltatók már október 1-jén elkezdik felszámítani ügyfeleiknek az illetéket.

Az új gázadó miatt egy négyszemélyes háztartásnak – amelynek éves fogyasztása 20 000 kilowattóra – 480 euróval többet kell majd fizetnie a földgáz használatáért, ráadásul ebbe még nincs belekalkulálva az uniós szabályok miatt kötelező áfa, amellyel együtt már 575 euróra ugrana a többletköltség. Vagyis ennyivel többet fizethetnek a családok Németországban a gázért, ami biztosan drágább lesz, mint a jelenleg. Emlékezetes, hogy Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár nemrég még azt mondta, hogy a különadó nem lehet több 300 eurónál.

A közgazdászok most arra számítanak, hogy az új illeték tovább fogja emelni az inflációt az országban, egyesek szerint az akár egy százalékkal is megugorhat.

GAZDASÁG

Címkék:

energy prices, germany, tax