Borúsan látják a jövőt a német gazdasági szakemberek, az iparnak elege van

Borúsan látják a jövőt a német gazdasági szakemberek, az iparnak elege van

A szakértők előzetesen csak fele olyan erős csökkenésre számítottak az export terén, mint ami valójában bekövetkezett, az ipari vállalatok csaknem fele további zuhanásra számít. Eközben az energiaigényes vállalatok kénytelenek ismét csökkenteni a dolgozók munkaidejét. Idén nyár óta 76 000-ről 187 000-re nőtt a rövidtávú munkavállalók száma.

GAZDASÁG 2022. DECEMBER 4. 10:31

Az export drasztikus csökkenéséről számol be a statisztikai hivatal

A német külkereskedelmi ágazat vállalatai októberben is érezték a világgazdasági lassulás hatásait.

Októberben Németországból összesen 133,5 milliárd euró értékben exportáltak árukat. A „Made in Germany” termékek legnagyobb egyedi piaca októberben is az USA volt 13,9 milliárd euróval. A világ legnagyobb gazdaságába irányuló export azonban 3,9 százalékkal csökkent. A Kínába irányuló export az előző hónaphoz képest nem változott, 8,9 milliárd euró volt. Az Európai Unió más országaiba 71,4 milliárd euró értékű áru ment, ami 2,4 százalékos mínusznak felel meg.

Pedig a szakértők csak fele ilyen erős csökkenésre számítottak az export kapcsán.

„Nemcsak a német fogyasztókra, hanem az exportra is nehezebb idők várnak” – jelentette ki Andreas Scheuerle, a DekaBank közgazdásza.

A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének (DIHK) felmérése szerint az ipari vállalatok mindössze 16 százaléka számít exportjának növekedésére a következő tizenkét hónapban. 40 százalékuk alacsonyabb kivitelre számít.

Az iparnak elege van a spórolásból

Eközben a német iparban egyre nagyobb problémát jelent, hogy az energiaigényes ágazatokban a vállalatoknak spórolniuk kell. Többek között ismét drasztikusan csökkenteniük kellett a dolgozók munkaidejét.

Idén nyár óta 76 000-ről 187 000-re nőtt a rövidített munkaidőben foglalkoztatottak száma Németországban az Ifo Gazdaságkutató Intézet becslése szerint. A gáz és-villamosenergia-árak masszív emelkedésének hatása különösen az ipari vállalatoknál jelentkezik. Ott a rövidített munkaidőben dolgozók száma 59 000-ről 151 000-re emelkedett. Csak az autóiparban novemberben 33 400, a vegyiparban 21 200 ember dolgozott alaposan megnyesett munkaidőben.

www.ifo.de

 

www.ifo.de

 

A hideg beköszöntével hirtelen sokat csökkent a gáztározók szintje

A vállalatok korábban már jelezték, hogy képtelenek tovább csökkenteni az energiafogyasztásukat, így a termelésüket. Ha még a mostaninál is többet spórolnak, akkor gyárak, üzemek zárhatnak be és rengetegen veszíthetik el a munkájukat. A lakossági fogyasztók pedig nem hajlandók otthon fagyoskodni, így a hideg idő beálltával hirtelen megugrott Németország gázfogyasztása is. A létesítmények néhány napja 98 százalékos telítettségűek voltak, szerdáról csütörtökre például 0,24 százalékpontos csökkenést tapasztalt a Szövetségi Hálózati Ügynökség. Vagyis, akkor egyetlen nap alatt ennyi földgáz fogyott el a tározókból, a téli fagyok pedig még meg sem érkeztek, az emberek máris rendesen befűtöttek.

Bár a német és az uniós hatóságok szerint az „ellátás jelenleg stabil”, a Szövetségi Hálózati Ügynökség továbbra is arra kéri az embereket hogy minél inkább spóroljanak az energiával otthon, hogy az ellátás 2 hónap múlva se akadozzon – az aggodalom tehát továbbra is megmaradt az ügynökség részéről. Úgy vélik, hogy a fogyasztás valószínűleg tovább fog emelkedni a következő napokban, mivel az elmúlt évekhez képest átlagosan csaknem egy fokkal hidegebb az időjárás.

GAZDASÁG

Címkék:

crisis, economy, energy, germany