Csődhullám kezdődött a nyugati államban

Csődhullám kezdődött a nyugati államban

A vállalatok mintegy harminckét százaléka már most kénytelen rövidített munkaidőhöz és elbocsátásokhoz folyamodni a költségek csökkentése érdekében. Közben egyre több cég kényszerül arra, hogy csődöt jelentsen.

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 14. 08:01

Egyre több vállalat kénytelen csődöt mondani Németországban az infláció és a megfizethetetlen rezsiárak miatt. Októberben 18,4 százalékkal nőtt a cégek által benyújtott fizetésképtelenségi kérelmek száma az előző hónaphoz képest – jelentette a Szövetségi Statisztikai Hivatal.

Az építőiparban volt a legtöbb csődeljárás, 198 esetben, ami 4,2 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Az ágazatot ellátási szűk keresztmetszetek, emelkedő árak és egyre inkább a válság miatt leállított projektek sújtják. A kereskedelemben (beleértve a gépjárművek karbantartását és javítását) 167 eset volt, 18 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

A gazdasági szakértők 2023-ra recessziót jósolnak, ami a mikrovállalkozások és az önfoglalkoztatók helyzetében is tükröződik. Októberben ismét jelentősen csökkent a kisvállalkozók és az önfoglalkoztatók hangulata, miközben a megélhetésükkel kapcsolatos aggodalmak egyre nőnek – derül ki az Ifo Gazdaságkutató Intézet elemzéséből. A klímaindex a szeptemberi mínusz 20,9 pont után mínusz 25,0 pontra esett, ami negatív rekord.

“A gazdasági lassulás különösen az egyéni vállalkozókat és a mikrovállalkozásokat sújtja. Érezhetően megnőtt az egzisztenciális aggodalmak száma. Különösen a kiskereskedelemben és az építőiparban borúsak a kilátások a mikrovállalkozások körében”

– jelentette ki Klaus Wohlrabe, az Ifo felmérések vezetője.

Még az Európai Bizottság is recesszióra számít 2022 végére, igaz, várakozásaik szerint 2023-ban várhatóan kis mértékben, 0,3 százalékkal nő majd a gazdaság. Júliusban egyébként még 1,4 százalékot jósoltak a 2023-as növekedésre. “Az európai gazdaság fordulóponthoz érkezett” – mondta Paolo Gentiloni, az EU gazdasági biztosa. Ennek oka a nagyfokú bizonytalanság, a magas energiaárak, a magánháztartások vásárlóerejének csökkenése, a gyengébb globális környezet és a szigorúbb finanszírozási feltételek.

Az EU Bizottság gazdasági előrejelzésében Németország viszi a prímet. Becslések szerint a német gazdaság 0,6 százalékkal zsugorodik, nagyobb mértékben, mint bármely más országé az eurózónában.

Hogy mekkora bajban vannak a német kis-és középvállalkozások, azt a DZ-Bank felmérése is jól mutatja, amely szerint a villamos energia és a gáz árának gyors emelkedése okozza jelenleg a legnagyobb aggodalmat a vállalatoknak, a költségek minden szinten emelkednek.

“Függetlenül attól, hogy milyen termékről van szó, szinte sehol sem lehet igazán tiszta vizet önteni a pohárba a költségek alakulása szempontjából”

– olvasható az elemzésben, amely arra jutott, hogy az energiaválság különösen az élelmiszeripari középvállalatokat érinti. A kis- és középvállalkozások jelentős része ugyanis ebben a szektorban tevékenykedik, amely az egyik legnagyobb energiafogyasztó.

Például a pékeknek, a tejtermék- vagy cukorgyártóknak, sőt az italgyártóknak is sok hőre van szükségük a termeléshez, amelyet többnyire gázzal állítanak elő. Ezért az élelmiszeripar az egyik legnagyobb ipari gázfogyasztó, ennek megfelelően magas költségterhekkel.

De más iparágakat is az átlagosnál jobban sújtják, mint például a vegyipari középvállalatokat, ahol a gázt nemcsak hőtermelésre használják fel a termeléshez, hanem számos termék előállításához közvetlenül is felhasználják nyersanyagként.

A felmérésben egyébként a kis-és középvállalkozások mintegy negyvennégy százaléka nyilatkozott úgy, hogy a gázhiány jelentősen befolyásolná a vállalkozását. Németországban a vállalatok mintegy harminckét százaléka már most kénytelen rövidített munkaidőhöz és elbocsátásokhoz folyamodni a költségek csökkentése érdekében. A megkérdezett középvállalatok közel nyolcvan százaléka továbbra is tervezi, hogy a megnövekedett költségek legalább egy részét áthárítja ügyfeleire. Az ország egészére vonatkozóan Michael Holstein, a DZ Bank vezető közgazdásza a gazdasági teljesítmény erőteljes visszaesését jósolta. “A magas energiaárak még sokáig terhelik Németországot és Európát” – hangsúlyozta a közgazdász.

 

GAZDASÁG

Címkék:

eu, germany, inflation, recession