Döbbenetes környezeti károkat okoz a háború

Ami egykor a donyecki régió legszebb és leglátogatottabb nemzeti parkja volt, az mára már a feketére égett tölgy-és fenyőerdők, rakétaalkatrészek és megsemmisült felszerelések, harckocsik temetője lett.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 26. 08:38

A donyecki Szent Hegyek Nemzeti Park a háború kellős közepén helyezkedik el. Az elmúlt egy évben brutális és megdöbbentő környezeti pusztítást okozott az ukrajnai háború. Összesen a nemzeti park 80 százalékában már kárt okoztak a különböző lövedékek, mintegy 18 ezer hektárnyi erdő súlyosan megsérült a tűzvészekben.

Feketére égett tölgy-és fenyőerdők, rakétaalkatrészek és megsemmisült felszerelések, harckocsik szegélyezik a nemzeti parkon keresztül Szvjatohirszkbe vezető utat.

A Kramatorszktól mintegy 50 kilométerre északra fekvő város korábban népszerű kiindulópontja volt a nemzeti parkba készülő túrázóknak és kirándulóknak, ez a terület volt egykor a régió leglátogatottabb és legszebb nemzeti parkja. A harcok miatt mára számos erdő és sztyeppés táj elpusztult, elaknásodott vagy megközelíthetetlen Ukrajnában.

A lerombolt gátak, gyárak, vízművek, biogáz-, hulladék- és szennyvíztisztító telepek is jelentős gondokat okoznak. Sok állat eltűnt, és a nagytestű állatok, például a jávorszarvasok vagy a szarvasok számára az elhagyatott aknamezők jelentik a legnagyobb veszélyt. További csapás volt a vadállománynak, hogy a háború elterjedése egybeesett a szaporodási időszakkal.

A víz is erősen szennyezett, legalábbis a regionális környezetvédelmi hatóság szerint a Sziverszkij Donyecben több szennyező anyagot mutattak ki. A folyó az egész régiót ivóvízzel látja el,

most többek között nitrogént, petróleumot, növényvédőszereket és nehézfémeket találtak a helyszínen lévő környezetvédelmi szakértők.

A vizek szennyezettségét az is fokozza, hogy a sietve bezárt bányákat elárasztották, így a bányavíz a talajba kerül, a folyókba, patakokba pedig a hordalékból származó veszélyes anyagok. A vízi infrastruktúra, például a gátak lerombolása miatt a folyók szintje átlagosan másfél méterrel csökkent.

Összességében a szakértők úgy becsülik, hogy legalább négy évtizedbe telhet, mire a nemzeti park regenerálódik.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

destroy, national park, ukraine, war