Elszálltak az üdülési árak Horvátországban, van olcsó alternatíva a közelben

Elszálltak az üdülési árak Horvátországban, van olcsó alternatíva a közelben

Sokat drágult a görögországi és az adriai nyaralás tavaly óta, átlagosan 10-20 százalékkal nőttek az árak, kivéve Horvátországot, ahol akár 35 százalékot is rányomhatnak az egyébként is borsos díjakra. Ennek ellenére nagy a kereslet, az előfoglalási kedvezményeket kihasználva sokan már most lefoglalták az üdülést. Aki pedig maradna a balkáni régióban, de nem költene sokat, Montenegróban és Albániában találhat kedvezményes alternatívát.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 24. 08:29

Hagyományosan december végén, január elején jelennek meg a balkáni régióban az utazási irodák első, a nyárra szóló üdülési ajánlatai. A következtetést így már most le lehet vonni: az adriai és görögországi üdülések a 2023-as idényben átlagosan 10-20 százalékkal drágultak. Az ok az energiaárak megnövekedése és az egész kontinenst sújtó infláció.

kép: V4NA

Aleksandar Senicic, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének igazgatója azt mondta, a görögországi apartmanok 10, a szállodák 20 százalékkal kerülnek többe ebben a szezonban. Hozzátette, az árak nem fognak csökkenni, a szálláshelyek már kiadták az árjegyzékeiket, amin menet közben már nem szokás változtatni. A turistáknak emellett azzal is számolniuk kell, hogy az üdülőhelyeken is minden drágább lesz, például az éttermi szolgáltatások, véli a szakember.

kép: V4NA

Nagy a kereslet, így annyit emelnek, amennyit nem szégyellnek

A legnagyobb drágulás Horvátországban várható. Mirko Bulic, a horvát szállásadókat tömörítő egyesület képviselője azt mondta, akár 35 százalékos áremelkedés is történhet.

„Az apartmanok tulajdonosai 20-30 százalékot fognak emelni, de azokon a területeken, ahol nagy a kereslet, ez 35 százalék is lehet”

– fogalmazott a szakember, aki hozzátette, minden bizonnyal a szállodák is követik majd a trendet.

A drasztikus drágítás ellenére Horvátország nem tart attól, hogy turista nélkül marad. És az sem zavarja őket, hogy már tavaly is óriási drágulási hullám söpört végig náluk: a szállodák egy része már 2022-ben is 50 százalékkal feltolta az árakat, hogy mérsékelje a világjárvány idején elszenvedett bevételkiesést.

Boris Zgomba, a horvát gazdasági kamara illetékes tagja szerint kiegyenlített és teljesen szokványos idény várható.

Hasonló tartalom kedvezőbb áron

A szintén az Adriai-tengerre nyíló, és ugyancsak festői tájakat felvonultató Montenegró azonban továbbra is az egyik legolcsóbb úti cél a térségben. Áremelkedéssel ott is számolni kell, de ennek mértéke kevésbé drasztikus.

„Kénytelenek vagyunk árat emelni, mert megnőttek a mi költségeink is, az energia és minden más. Nagyjából 10 százalékot kell emelnünk”

– nyilatkozta a sajtónak Zlata Masarevic, egy tivati szálloda képviselője.

Albánia tengerpartja továbbra is ismeretlen a nyugat-európai turisták körében. A hazai (és többnyire külföldön dolgozó) vendégek mellett csak a szerbiai és észak-macedón nyaralók körében népszerű, pedig egyes partszakaszait az európai Bora Bora néven is emlegetik.

kép: V4NA

Az ottani árak néhány éve még szinte nevetségesen alacsonyak voltak, mostanra azonban kezdenek felzárkózni. Ebben a szezonban 20 százalékos drágulás várható az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének igazgatója szerint. Aleksandar Senicic azonban rámutatott: ennek ellenére is az egyik legolcsóbb alternatívát jelenti majd az albán riviéra.

kép: V4NA

Ennyibe kerül a családi nyaralás a Balkánon

De mennyi az annyi, hol mennyiért lehet nyaralni idén nyáron? Számoljunk egy négyfős családdal, hét éjszakával és júliusi főszezonnal az adott országok egy-egy népszerű üdülőhelyén. Az egyik legnagyobb szálláskereső portálon keresgéltünk.

A horvátországi Makarskán az apartmanok ára 550 eurónál kezdődik, a négycsillagos szállodáké, reggelivel 1800-nál.

kép: Screenshot

A montenegrói Budván ugyanezen feltételekkel apartmant már 245 euróért is foglalhatunk, szállodát pedig 1000-1200 euróért.

Albánia Ksamil nevű üdülőhelyén (a bizonyos európai Bora-Borán) a legolcsóbb apartman 287 euró, a szálloda pedig 650.

kép: Screenshot

Végül pedig nézzük Görögországot.

kép: Screenshot

A szárazföldi részen, Sartiban az apartmanok ára 530 eurótól, a szállodáké 1500-tól indul, míg Kréta szigetén, Haniá településen apartmant 450, hotelt pedig 1600-ért lehet foglalni.

kép: Screenshot

A szállásárak mellett azonban mindenképp számolni kell az utazás költségeivel is, melyet a folyton változó üzemanyagárak mellett nehéz előre kalkulálni. Az azonban biztos, hogy a repülős utazás idén sem lesz olcsó. A tavalyi árugrás után most újabb 20 százalékos emelkedést várnak a szakemberek.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

albania, balkan, croatia, greece, montenegro, tourism