Év eleje óta 15 ezer kiskereskedelmi munkahely szűnt meg

Év eleje óta 15 ezer kiskereskedelmi munkahely szűnt meg

A brit kiskereskedők a számadatok szerint 2023 eleje óta már közel 15 ezer munkahelyet szüntettek meg, és közel hétszáz üzletet zártak be. A szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy "a brutális évkezdés" folytatódni fog a költségek emelkedése miatt, és azért, mert a vásárlók egyre inkább visszafogják kiadásaikat.

GAZDASÁG 2023. MÁRCIUS 3. 07:31

A Centre for Retail Research kutatóintézet szerint

az év eleje óta 14 874 kiskereskedelmi munkahelyet szüntettek meg az Egyesült Királyságban, és mintegy hétszáz üzlet zárt be.

Olyan kiskereskedelmi cégek, mint a Paperchase írószerüzlet és az M&Co áruház csődeljárás alá kerültek, ami 3185 munkahely megszüntetését eredményezte. A kutatás szerint nagyobb kiskereskedők további 11 689 munkahelyet szüntetnek meg költségcsökkentő programjaik részeként. Ezek közé tartozik a Tesco, az Asda, a Wilko és a New Look üzletláncok idei leépítései.

Joshua Bamfield professzor, a Centre for Retail Research munkatársa elmondta:

A „racionalizálási folyamat” ütemesen folytatódik, mivel a kiskereskedők próbálják tovább csökkenti kiadásaikat. A professzor szerint a brutális évkezdet után nem valószínű, hogy 2023-ban változna ez tendencia, vagyis további munkahelyek fognak megszűnni.

A British Retail Consortium iparági szervezet felmérése szerint egyébként 2022 második negyedévében alig 3 millió embert foglalkoztattak a kiskereskedelemben, ami már akkor is 63 ezerrel volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

A fenti adatok a tíz vagy több brit üzlettel rendelkező nagy kiskereskedelmi láncok leépítéseire vonatkoznak, vagyis a teljes iparági munkahelyvesztés még magasabb lehet, ha a kisebb független kiskereskedőket is beleszámítjuk, akiket ráadásul még súlyosabban érinthetnek a növekvő energiaárak, és a változó adókörnyezet.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) legfrissebb adataiból kiderült, hogy a kiskereskedelmi ágazat nehéz helyzetben van. Az ONS szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene – az üzemanyag nélkül – 5,1 százalékkal csökkent a múlt hónapban az egy évvel korábbihoz képest, ahogy decemberben (-6,1 százalék) és novemberben (-5,7 százalék) is, mivel a fogyasztók az infláció okozta magasabb árakra kevesebb áru vásárlásával reagálnak, írja az inews.com.

Ennek ellenére érdekesség, hogy januárban az eladások 0,5 százalékkal nőttek januárban, mivel a vásárlók igyekeztek kihasználni a karácsony utáni kedvezményeket – közölte a Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS).

Egy kiskereskedelmi elemző azonban arra figyelmeztetett, hogy ez lehetett az „utolsó nagy hajrá” a fogyasztók számára. Lisa Hooker a PwC-től a BBC-nek azt mondta, hogy „nehéz elképzelni”, hogy a kiskereskedelmi ágazat fenn tudná tartani ezt az erős lendületet a szezonális kedvezmények megszűnése után.

Hozzátette, hogy a fogyasztók helyzete szintén nem könnyű, mivel az árak tavaly óta meredeken emelkednek, és bár az inflációs ráta kezd mérséklődni, továbbra is közel 40 éves csúcson van.

Az élelmiszerüzletek forgalma láthatóan csökkent is, a kiskereskedelmi forgalom volumene pedig összességében még mindig alacsonyabb, mint a járvány előtti szint.

GAZDASÁG

Címkék:

employment, inflation, retail, uk, workers