Hitelekből vásárolnak ajándékokat az elszálló árak miatt

Hitelekből vásárolnak ajándékokat az elszálló árak miatt

Láthatóan megnövekedett azoknak az online alkalmazásoknak a forgalma, amelyek egyfajta „vásárolj most, fizess később” megoldást kínálnak az amerikaiaknak, derül ki a hálaadás napi adatokból.

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 28. 06:27

Egyre inkább érzik a bőrükön az inflációt és a drágulást az amerikaiak, és ez a vásárlási szokásaikon is meglátszik. Most, a hálaadás napi adatok elemzéséből derült ki, hogy egyre többen vásárolnak hitelre, és veszik igénybe az úgy nevezett BNPL fizetési megoldásokat.

A BNPL a „buy now, pay later”, vagyis a „vásárolj most, fizess később” rövidítése, az ilyen platformok pedig éppen ezt nyújtják a vásárlóknak. Azonnal vihetik az árut a vevők, fizetni pedig csak később, akár részletekben, nagyon alacsony – sokszor nulla százalékos – kamat mellett kell. Vagyis a BNPL-cégek egyfajta finanszírozási szolgáltatást nyújtanak, hasonlóan az áruházakban igényelhető áruhitelhez.

Az Egyesült Államokban az Affirm, az Afterpay és a Klarna appok a legelterjedtebbek. Most a friss adatokból kiderült, hogy az ezekkel rendezett kiadások 1,3 százalékkal nőttek hálaadás környékén. Vagyis megnövekedett azoknak az amerikaiaknak a száma, akik nem tudták, vagy akarták azonnal rendezni a számlát a vásárlás után.

Érdekesség ugyanakkor, hogy a Salesforce adatai szerint 6 százalékkal csökkent az ezeken az alkalmazásokon keresztül végrehajtott vásárlások átlagos rendelési értéke, ami azt jelzi, hogy

a vásárlóknak több segítségre van szükségük ahhoz, hogy olcsóbb dolgokat vásároljanak, mint a korábbi években.

Emellett a kiskereskedők is növelik a kedvezmények mértékét, mivel az amerikaiak egyre kevesebbet engedhetnek meg maguknak. Hálaadás csütörtökje után tartják a Black Friday-t, amikor a boltok hatalmas leértékelésekkel várják a vásárlókat.

Az adatokból kiderült, hogy a webshopok leértékelései idén átlagosan elérték a 31 százalékot, ami 7 százalékkal magasabb, mint tavaly. A legnagyobb árengedmények egyébként a háztartási gépek, az általános ruházati cikkek, a sminkek és a luxustáskák kategóriájában tapasztalhatóak.

Ezek a „vásárolj most, fizess később” alkalmazások a nagyobb összegű tételek finanszírozásának elősegítésére indultak, de mostanra teret nyertek a mindennapi vásárlások és az alacsonyabb árú ajándékok terén is, mivel megváltozott az is, ahogy a fogyasztók a gazdaságról és a személyes pénzügyeikről gondolkodnak – mondta Rob Garf, a Salesforce kiskereskedelmi alelnöke a New York Postnak.

Egy másik érdekes adatra is rámutat a Salesforce. Eszerint a fogyasztói kiadások 9 százalékkal, 7,5 milliárd dollárra nőttek hálaadáskor az egy évvel korábbihoz képest,

a növekedés nagy részét azonban az áremelkedés hajtja, nem pedig az, hogy az emberek több terméket vásárolnak.

Sőt, valójában kevesebb terméket vásárolnak, mint korábban, mégis többet költenek.

GAZDASÁG

Címkék:

Black Friday, BNPL, buying, inflation, thanksgiving