Hollandia és Belgium után a német kikötőkben terjeszkednek a drogcsempészek

Hollandia és Belgium után a német kikötőkben terjeszkednek a drogcsempészek

Egyre több német kikötőben jelennek meg a drogbandák, amelyek lefizetik a kikötői dolgozókat, másokat pedig megfélemlítenek. A kisebb városokban is egyre gyorsabban terjednek a kartellek, mert a korrupciót ott könnyebb kézben tartani.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 20. 14:08

Bremerhavenben új otthonra találtak a bűnszervezetek, legalábbis így gondolja Claudia Schilling brémai szenátor, amikor a drogmaffia tevékenységét ismerteti Németország második legnagyobb tengeri kikötőjében. Arról beszélt, hogy a drogcsempészek megkörnyékezik és lefizetik a kikötői alkalmazottakat, hogy egy kis időre nézzenek félre egy-egy ilyen áruérkezés idején. Van olyan is, hogy a kikötői dolgozók nem kevés kenőpénzért cserébe néhány konténert máshova rakodnak, mint ahova eredetileg kellene – számolt be a szociáldemokrata politikus.

Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának (UNODC) legutóbbi jelentése szerint az északi-tengeri kikötők ma a kokain Nyugat-Európába irányuló importjának legfontosabb csomópontjai.

Európa az utóbbi években sokkal érdekesebb piaccá vált a latin-amerikai kokaintermelők számára

– mondta Zora Hauser szociológus, aki az Oxfordi Egyetemen a kokainkereskedelem trendjeit kutatja. Szerinte ez egyrészt annak köszönhető, hogy Európában több kokaint fogyasztanak, mint korábban, másrészt pedig sok latin-amerikai termelő és kereskedő úgy véli, hogy viszonylag kevés kockázattal jár a kokain Európába csempészése.

A drogbandák ellen ugyanis az európai hatóságok szinte egyáltalán nem indítanak büntetőeljárást. A legtöbb esetben még csak el sem kell hagyniuk hazájukat a kereskedőknek, elég, ha vannak európai partnereik – és azokból nincs hiány. Ezek gyakran helyi csoportok, amelyeknek megvan a szükséges hálózatuk és az eszközük például a kikötői személyzet korrumpálására

– mondja a tudós, aki megjegyezte azt is hogy a kartellek inkább a kisvárosokban próbálnak meg észrevétlenek maradni.

„Egyrészt egy nagyvárosban nagyobb a bűnözői verseny. Másrészt minél kisebb a település, annál könnyebben lehet kapcsolatot teremteni a helyi politikusokkal. Könnyebb kapcsolatba lépni egy észak-hesseni kisváros polgármesterével, mint Berlin polgármesterével. Ezenkívül a kis falvak ideálisak a radar alatt maradáshoz”

Ilyen körülmények között évek óta nő az Európába irányuló transzatlanti drogkivitel. A hamburgi vámosok például rekordmennyiségű, 19 tonna lefoglalt kokainról számoltak be 2021-ben – igaz, ez viszonylag még mindig kevés annak a 110 tonnának a fényében, amelyet tavaly a belga vámosok Antwerpenben fedeztek fel.

Belgium legnagyobb kikötőjének példája jól mutatja, milyen árat fizethet egy közösség, ha a szervezett bűnözés gócpontjává válik. A bűnözők bírákat, ügyészeket és hajózási társaságok vezetőit fenyegetik

– számolt be Vincent van Quickenborne belga igazságügyi miniszter a Sternnek adott interjújában. Ő és családja egyébként jelenleg rendőri védelem alatt él, miután egy emberrablási kísérletet meghiúsítottak. Van Quickenborne feltételezi, hogy a kokaincsempészet a jövőben inkább Németország felé tolódik el, mert a belga és a holland hatóságok korszerűsítették a technikai és humán erőforrásaikat a kartellek tevékenységével szemben.

„Mint a víz, a kokain is a legkisebb ellenállás útját választja. Ahogy jobban biztosítjuk az antwerpeni kikötőt, nagyon valószínű, hogy ezek a fő ellátási vonalak Hamburg vagy Bremerhaven felé tolódnak majd el”

jelentette ki a belga igazságügyi miniszter. A hamburgi és a brémai kikötők is a vámhatóság megerősítését követelik.

„Fokoznunk kell erőfeszítéseinket a biztonság megerősítésére már most, mielőtt a legrosszabb esetben az első halálos áldozatok megjelennek”

– olvasható egy nyílt levélben. A minisztérium azonban a válaszában leszögezte, hogy a vámhatóságot már most is jól felkészültnek tartja. Csakhogy a rendőrszakszervezet sem ért egyet a tárcával.

„Tekintettel arra, hogy a kokaincsempészet már most is kihívások elé állítja a német tengeri kikötőket, a vámhatóság nem rendelkezik sem elegendő személyzettel, sem megfelelő technikai felszereléssel. A múltban a hatóság irányítási struktúrái is rendkívül lomhának bizonyultak. „A vámhatóságnak sürgősen erősebbnek kell lennie, ha hatékonyan akarunk fellépni a drogkartellek tevékenysége ellen”

– vélekedik a szakszervezet vezetője. Mindenekelőtt azonban a korrupció teszi lehetővé a kokain európai kikötőkbe történő behozatalát. Brémában ezért a szenátus már közel egy éve használ egy bejelentő portált, amelyen keresztül a kikötői személyzet névtelenül adhat tippeket a hatóságoknak a csempésztevékenységekről – eddig azonban egy sem érkezett.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

cocaine, europe, germany