Katasztrófa fenyegeti Észak-Macedóniát

Katasztrófa fenyegeti Észak-Macedóniát

A szkopjei kormánynak fogalma sincs róla, hogy honnan szerezzen be áramot a télre, s egyáltalán mennyiért. Erről beszélt a balkáni ország miniszterelnök-helyettese. Fatmir Bytyqi szerint a következő napokban eldől, hogy mit kínálhatnak majd fel a gazdaságnak. Kiemelte, minden elfogadható, ami a piaci ár alatt lesz.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 29. 13:21

A jövő héten eldőlhet, hogy jut-e áram a gazdaságnak, s ha igen, mennyiért?

Soha nem látott energiaválság sújtja Európát, de a krízis nem csak az Uniót, hanem annak szomszédságát, a potenciális tagokat is eléri. Észak-Macedóniában például már odáig fajult a helyzet, hogy a kormány jelenleg azt sem tudja, hogy honnan, és milyen áron tud az ország villanyáramot beszerezni. Ezt maga a gazdasági kérdésekkel megbízott miniszterelnök-helyettes ismerte be a sajtónak.

„Vannak pozitív jelzések erre vonatkozóan. A következő héten már konkrétan tudni fogjuk, hogy mit tudunk kínálni a gazdasági szereplőknek. Minden ár, amely alacsonyabb, mint a jelenlegi tőzsdei ár elfogadhatónak lesz tekinthető” – szögezte le a kormányfő helyettese. Fatmir Bytyqi hozzátette: olyan a helyzet, hogy a megugró árak mellett a 300 eurós megawatt óránkénti díj olcsónak számítana.

„Tudom, hogy a gazdasági szereplők időnként nem állnak készen arra, hogy ennyit fizessenek, de mi arra törekszünk, hogy áramot biztosítsunk a számukra. A mostani idők a túlélésről, a megmaradásról szólnak”

– figyelmeztetett a politikus.

Fatmir Bytyqi (kép: Facebook)

A kormányfő-helyettes elmondta, hogy az észak-macedón gazdasági miniszter az összes szomszédos állammal tárgyalásokat folytat, hogy minél olcsóbb áramhoz jussanak a balkáni ország gazdasági szereplői. Fatmir Bytyqi ugyanakkor hozzátette: az üzleti szféra elvárásai túlzóak a mostani állapotok között. Mint fogalmazott: az ország 10 legnagyobb vállalata kér jelentős állami támogatást. Ezeknek a cégeknek a fogyasztása 80.000 megawatt óra körül mozog.

Azon cégek követelik a legtöbb segítséget, amelyeknek eddig a legnagyobb volt a profitjuk

A szkopjei gazdasági miniszter a témával kapcsolatban megjegyezte, amennyiben a kabinet eleget tenne a cégek követeléseinek, az az államnak 20 millió eurójába kerülne. Kreshnik Bekteshi szerint a jelenlegi helyzetben egyáltalán nem logikusak ezek a kérések. Mint a tárcavezető fogalmazott: ez a 10 cég fogyasztja a legtöbb áramot, s ezek az elmúlt években óriási nyereséget termeltek.

Kreshnik Bekteshi gazdasági miniszter (kép: Facebook)

Az észak-macedón kormány jelenleg azon dolgozik, hogy biztosítsa a lakosság és a gazdasági szereplők elektromos energiával való ellátását. A kabinet megbeszéléseket folytat erről Bulgáriával, de a helyzet megoldása érdekében Kreshnik Bekteshi gazdasági miniszter Törökországba is ellátogatott, hogy az energiabeszerzésről egyeztessen.

kép: Facebook

A V4NA-nak nyilatkozó macedón ellenzéki vezetők már korábban arra figyelmeztettek, hogy katasztrofális az energetikai helyzet az országban. Aleksandar Nikoloski azt mondta: habár van elég erőforrás az előállításhoz, mégis külföldi villanyáram behozatalra szorul Észak-Macedónia. A VMRO alelnöke szerint ez azért van így, mert a kormány az elmúlt években szinte teljesen tönkretette a rendszert.

Koszovóban is csökkent az áramtermelés

De nem csak Észak-Macedónia kerülhet bajba. A szomszédos Koszovóban is csökkent az áramtermelés. A Kosovo B hőerőmű kettes blokkjának éves karbantartását követően ugyanis az nem tud teljes kapacitással működni. A helyi sajtó szerint ez a javítást végző szakemberek hibája miatt következett be. Az erőmű jelenleg több mint ötödével kevesebb áramot állít elő, mint a karbantartást megelőzően. Jelenleg a pristinai vezetés előtt az a dilemma, hogy ismét állítsa le a hőerőművet, hogy az visszanyerje a korábbi kapacitását, vagy inkább menjenek a biztosra, s tartsák meg legalább a jelenlegi szintet.

Szakértők szerint az áram világpiaci árának drágulása miatt, minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy Koszovó saját maga minél több áramot állítson elő, ezzel is csökkenthetők lennének az ország energetikai kiadásai.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

bulgaria, energy, kosovo, macedonia