Kevesen jelentkeznek az állami segítségre

Kevesen jelentkeznek az állami segítségre

Rezsitámogatást kapnak a leginkább rászoruló szerb háztartások. Az Energetikai Minisztérium közlése szerint csaknem megháromszorozták a jogosultak számát. Az érintettek egész évben jelentkezhetnek a segítségért.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 2. 17:49

190 ezer háztartást segítenének a rezsiszámlák rendezésében

A leginkább rászorulókat segíti a rezsiszámlák kifizetésében Szerbia. A balkáni ország a tavalyi év végén döntött úgy, hogy kibővíti azok körét, akik állami segítséget kaphatnak a villamos energia, a gáz-, vagy a távfűtés számláik kiegyenlítésében. Jelenleg az érintett lakosok bejegyzése zajlik. Az viszont nem halad a várakozásoknak megfelelően.

Milan Aleksic, az Energetikai Minisztérium részéről a szerb közmédiának elmondta, hogy még csak a regisztrálás elején tartanak. Ezek az év első hónapjai, jelentkezni pedig az egész esztendőben lehet. Az előzetes becslések szerint 190 ezer háztartás jelentkezését várták, ehelyett eddig mindössze 55 ezer adta át a kérelmét.

“Abban reménykedünk, hogy az állam mellett a helyi önkormányzatok is bekapcsolódnak az emberek tájékoztatásába. Az a célunk, hogy jelentkezzen mind a 190 ezer család. A kormány biztosította az ehhez szükséges forrásokat” – tette hozzá az Aleksic.

Íme a feltételek

A jogosultság eléréséhez több feltételnek is meg kell felelni, így figyelembe veszik a jövedelmet, a család anyagi helyzetét, annak létszámát, de az igénylők egészségi állapotát is. Emellett az elbírálásnál az is szempont, hogy az igénylő kap-e ezen felül egyéb szociális támogatást vagy családi pótlékot.

Az elvárások szerint a kéttagú családoknál a bevétel nem haladhatja meg a 33.402 dinárt (284 euró), a háromtagú családoknál a 45.729 dinárt (389 euró), míg a négytagú háztartások esetében 58 075 dinár a határ (495 euró).

Az energetikai tárca közlése szerint jelentős a növekedés idén a támogatottak létszámát illetően, ugyanis míg korábban 68 ezren kérhettek ilyen segítséget az állam részéről, 2023-ban már lehetővé tették, hogy 191 ezer hátrányos helyzetű család élhessen ezzel az eséllyel. Ezt úgy érték el, hogy megnövelték a küszöböt a bérek nagyságát illetően.

Áram, gáz, távfűtés

A rezsitámogatás kiterjed az áramra, a földgázra, s újdonságként most már a távfűtésre is. A Blic közlése szerint a támogatást igénylő családok egyfajta energiaforrásnál vehetik igénybe az állami segítséget, tehát aki az áramszámláját csökkenti, nem kérheti ugyanezt a földgázra is.

A kedvezmények igénylésénél pedig az sem jelent problémát, ha valaki eddig nem fizette rendszeresen a rezsiszámláit. Ez nem jelent kizáró okot a támogatás igénylésénél. Az Energetikai Minisztérium ugyanis úgy döntött, hogy a korábbi tartozásokat nem veszik figyelembe az elbírásánál.

A kérvények átadása is egyszerű, a helyi önkormányzatoknál kell jelentkezni az érintetteknek. A községek és a városok pedig a lehető legrövidebb időn belül, azaz már egy hónapon belül választ kell, hogy adjanak a beadványokra. Az önkormányzatok feladata az is, hogy havi szinten közöljenek adatokat az áramszolgáltatók részére arra vonatkozóan, hogy mennyi rászoruló család él az adott község területén.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

Aleksic, energy, gas, serbia