Kiemelten fontos a fenntarthatóság a Magyar Bankholding számára

Környezetvédelmi, társadalmi felelősségvállalási és vállalatirányítási, azaz ESG stratégiát hozott létre a Magyar Bankholding. A magyar bankcsoport célkitűzései közé tartozik a fenntarthatósághoz hozzájáruló beruházások finanszírozása, a vállalat ökológiai lábnyomának csökkentése, valamint a női vezetők számának további növelése.

GAZDASÁG 2022. JÚNIUS 16. 18:42

A Magyar Bankholding célja, hogy a piacot meghatározó vállalatcsoportként a hazai bankszektor élmezőnyébe tartozzon a fenntarthatóság terén is. Ennek egyik fő lépéseként a bankcsoport ESG Stratégiát dolgozott ki, hívja fel rá a figyelmet az Origo.

„A gazdaság motorjaként és finanszírozóként a bankszektor különösen fontos szerepet játszik a fenntarthatósági célok elérésében. A bankcsoport kiemelt szerepet kíván vállalni a fenntartható gazdaság megteremtésében Magyarországon”

– mondta Puskás András, a Magyar Bankholding elnöki főtanácsadója.

Stabil alapokra épült a stratégia

A globális pénzügyi trendek egyre inkább előtérbe helyezik az ESG-szempontok beépítését a banki működésbe. A nemzetközileg is használt szempontrendszer célja a vállalatok társadalmilag és környezetileg fenntartható működésének nyomon követése és ösztönzése.

A Bankholding tagbankjai, a Budapest Bankkal egyesült MKB Bank, valamint a Takarékbank számos példamutató kezdeményezést indítottak az elmúlt években, amelyek alapot nyújtottak a csoport ESG Stratégiájának. A Budapest Bank Zöld Program, az MKB Csoport Fenntarthatósági- és Klímastratégiája, illetve a Takarék Jelzálogbank Zöld Jelzáloglevél Keretrendszere mind a korábban is meglévő, a fenntarthatóság iránti erős elköteleződés eredményei.

Cél a karbonsemleges működés

A Magyar Bankholding ESG törekvései egyrészt a bankcsoport felelős pénzügyi intézmény szerepéből, másrészt felelős vállalatcsoport szerepéből fakadnak.

„Fontosnak tartjuk, hogy a már meglévő és további kezdeményezéseinknek megfelelő stratégiai keretet adjunk. Nemcsak a jelenlegi szabályozói elvárásoknak akarunk megfelelni, hanem a jövőbeli fogyasztói igényeknek is, sőt, aktív szemléletformálási munkát tervezünk végezni ügyfeleink és munkavállalóink körében” – tette hozzá Puskás András.

Meghatározó piaci szereplőként a magyar bankholding a stratégia szerint kiemelten kezeli a Magyarország élelmiszerbiztonságához hozzájáruló agrárszektort, a megújuló energia szektorokat, illetve a környezetbarát ingatlanok finanszírozását. A hitelkérelmek elbírálása során nagyobb hangsúlyt kapnak majd az ESG kockázati szempontok.

A Magyar Bankholding tagbankjai jelenleg is kínálnak ESG befektetési alapokat, ezek arányának növelését tervezik.

A bankcsoport minél nagyobb arányban tervez energiamixébe zöld energiát bevezetni, emellett felülvizsgálják a bankfiókok és irodaházak energiaszükségleteit is. Az ESG stratégia fontos eleme a karbonsemlegesség elérése, aminek része a bankcsoport ökológiai lábnyomának felmérése, majd egy részletes terv kidolgozása annak folyamatos csökkentésére.

A Magyar Bankholding elkötelezett a munkavállalók jólléte iránt, kiemelt jelentőséget tulajdonít a munkavállalók fizikai és mentális egészségmegőrzésének. A csoport különböző programokat tervez indítani munkavállalók ESG tudatosságának és ismereteinek bővítésére, a szemléletformálásra. A női felső vezetők számát tekintve a bankcsoport jelenleg is a piac vezető szereplői közé tartozik, és a stratégia értelmében elkötelezett a női vezetők arányának további növelése iránt.

A nemzetközi és hazai környezet is támogatást nyújt

A nemzetközi és hazai szakmai elvárások és jogszabályi előírások egyértelmű, szigorodó feltételeket jelölnek ki a piaci szereplők számára a fenntarthatóság kapcsán. A Magyar Nemzeti Bank az uniós szabályozással összhangban az utóbbi években egyre aktívabban tett a hazai pénzügyi rendszer, és közvetetten a teljes gazdaság klímabaráttá válásáért. Egyre erősebb a fogyasztói elvárás is aziránt, hogy a bankok minél fenntarthatóbbá tegyék működésüket, odafigyeljenek a környezetre, és a tevékenységükkel hozzájáruljanak egy élhetőbb jövő létrehozásához.

 

GAZDASÁG

Címkék:

bank, esg, Hungary