110 milliárd eurót szippant ki a német gazdaságból az energiakrízis

110 milliárd eurót szippant ki a német gazdaságból az energiakrízis

Az energiaárak gyors emelkedése közel 110 milliárd euró reáljövedelembe kerül Németországnak. Ez a gazdasági teljesítmény körülbelül három százalékának felel meg.

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 10. 06:00

Az Ifo Gazdaságkutató Intézet szerint a megemelkedett energiaárak rengeteg pénzt szívnak ki a német gazdaságból. Az idei évre a reáljövedelem-kiesés mintegy 64 milliárd eurót tesz ki, ami a gazdasági teljesítmény 1,8 százaléka – közölték a müncheni kutatók. Tavaly ez már 35 milliárd euró, vagyis 1 százalék volt.

„Jövőre a lista valószínűleg még jó kilenc milliárd euróval, vagyis a gazdasági teljesítmény 0,2 százalékával bővül” – mondta Timo Wollmershäuser, az Ifo gazdasági előrejelzéseinek vezetője. A reáljövedelem kiesése így együttesen közel 110 milliárd eurót tesz ki, ami egy év gazdasági teljesítményének 3 százaléka.

Ekkora összeg áramlik ki Németországból, hogy kifizesse a külföldről származó, sokkal drágábbá vált energiaimportot.

Németországban egyébként csak a második olajválság idején, 1979 és 1981 között volt még magasabb a kiesés, akkor a teljesítmény 4 százalékát tette ki. Az 1979 és 1981 közötti veszteséget egészen 1986-ig nem lehetett kompenzálni. A müncheni székhelyű kutatóintézet szakemberei szerint a mostani tendencia tovább fog folytatódni az előttünk álló hónapokban.

„Egyrészt az energiaárak valószínűleg tartósan magasak maradnak azzal, mivel a németek elveszítik Oroszországot, mint beszállítót. Másrészt Németország importált energiától való függősége nem fog egyhamar megváltozni, ez pedig különösen a fogyasztókra van hatással”

– vélekedik Wollmershäuser és kollégája, Wolfgang Nierhaus akik abból indulnak ki, hogy a német vállalatok kezdetben sokkal kevésbé tudják majd emelni exportáraikat, mint amennyire az importárak emelkednek.

„Az importált energia magasabb árainak jó részét ezért valószínűleg a hazai végfelhasználóknak kell majd viselniük” – írják a kutatók a tanulmányban.

Az intézet szerint alapvető fontosságú számszerűsíteni, hogy mennyi reáljövedelem áramlik ki az országból. Ezek a veszteségek a németországi gazdasági teljesítménynek azt a részét jelentik, amelyet az importált cikkek kifizetéséhez külföldre kell utalni, és nem lehet belföldön elosztani. A müncheni közgazdászok szerint a munkavállalók ennek megfelelően kevesebbet fognak kapni például a bértárgyalásokon.

Az energiaárak az elmúlt hónapokban az egekbe szöktek. Az olajfűtéssel rendelkező háztartásoknak például 76 százalékkal kellett többet fizetniük 2022 szeptemberében és októberében a Check24 összehasonlító portál szerint. A gázfogyasztóknak is mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk. Az összehasonlító portál adatai alapján végzett számítások szerint

havi 310 eurót kell fizetnie egy háztartásnak az alapellátásért akkor, ha évi 20 000 kilowattóra gázt fogyaszt, ami közel kétszáz euróval több, mint tavaly. A speciális szerződéssel rendelkező ügyfeleknek most átlagosan 255 eurót kell fizetniük havonta, ami közel 140 eurós emelkedést jelent.

A gázárak erőteljes emelkedése azonban a német háztartásokat régiónként eltérő módon érinti. A Verivox összehasonlító portál friss elemzése szerint a brémai fogyasztói gázárak 43 százalékkal emelkedtek, míg Észak-Rajna-Vesztfáliában 90 százalékkal. Átlagosan 83 százalékos volt a növekedés az előző évhez képest.

GAZDASÁG

Címkék:

germany, inflation rate, prices, real income