Külföldiek vásárolják fel az európai országban a nyaralókat és a lakásokat

Külföldiek vásárolják fel az európai országban a nyaralókat és a lakásokat

Tavaly 370 millió euró értékben vásároltak ingatlanokat a külföldiek Montenegróban. A fejlődő tengerparti ország nagy idegenforgalmi potenciállal rendelkezik, amely így a befektetők célpontjává vált, leginkább német, orosz, szerb és amerikai befektetők érkeznek az országba.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 23. 09:01

A németek vesznek legtöbb ingatlant

2022 januárjától októberig 370 millió euró értékben vásároltak külföldi állampolgárok és vállalkozások ingatlant Montenegróban. Ez derül ki a hivatalos adatokból. A statisztika erőteljes növekedést mutat a korábbi évekhez képest. Az államban több exkluzív turisztikai beruházás is zajlik. A beruházók ugyanis arra számítanak, hogy az ingatlanok ára nem csökken a közeljövőben sem. A külföldiek érdeklődése nem új keletű Montenegróban. Ha az elmúlt 5 évet vesszük alapul, akkor összesen 1,2 milliárd eurót költöttek el külföldiek ottani lakásokra és nyaralókra.

A montenegrói jegybank adatai szerint tavaly a legtöbb ingatlant – mintegy 57 millió euró értékben – német állampolgárok és cégek vásárolták, őket követik az oroszok, akik 50 milliót fektettek ingatlanokba az Adria-parti országban. A harmadik helyen a szerb állampolgárok és vállalkozások állnak a maguk 42 milliójával. Őket követik negyedik helyen az amerikaiak, akik 32 millió eurót költöttek erre a célra.

Az ötödik helyen a törökországi befektetők állnak 30 millióval, utánuk jönnek az ukránok és a svájciak egyenként 15 millióval, a boszniaiak 14 millióval, valamint a britek 12 millió euróval.

Megéri befektetni a tengerparti országba

Montenegró egyébként egy dinamikusan fejlődő ország a Balkán-félszigeten, amely további lehetőségeket rejt magában – mondják a szakértők. Jelenleg épül az autópálya Szerbia felől az országba, s az állam az EU tagjelöltje is. Így a helyiek és a befektetők is abban bizakodnak, hogy hamarosan az Európai Unió tagjává válik Montenegró, amelynek az idegenforgalmi kínálata is folyamatosan nő, az exkluzív turisztikai és ingatlanberuházások magas száma miatt pedig érdekessé vált a külföldiek számára is.

A befektetők arra számítanak, hogy ezeknek az ingatlanoknak az ára nem fog csökkenni, sőt éppen ellenkezőleg, inkább növekedni fog. Vagyis inkább jól járnak az ott létrehozott fejlesztéseikkel, annak köszönhetően gyarapíthatják a vagyonukat.

Ha volt elég pénze a befektetőnek állampolgárságot is kaphatott

A Vijesti közlése szerint kihatással volt az ingatlaneladások számának növekedésére a gazdasági állampolgárság intézmények bevezetése is. Ennek értelmében ugyanis, ha valaki az ország északi, s fejletlenebb részén vásárolt ingatlant legalább 250 ezer euró, vagy délen, a turisztikai övezetben 450 ezer euró összegért vagy annál többért, akkor jogosulttá vált a montenegrói állampolgárság megszerzésére.

kép: Pixabay

Ez, az államnak jelentős bevételt hozó program azonban nem folytatódik a jelenlegi formájában. Legalábbis ezt mondta a miniszterelnök. Dritan Abazovic szerint a kormány az Európai Unió kérésére teszi meg ezt, még akkor is, ha az abból befolyó összegből egy egész autópályát is megépíthetne. Abazovic hozzátette: egy alternatív megoldást keresnek, amely az EU számára sem jelent problémát, de a montenegrói gazdasági fejlődést is elősegíti. Brüsszel szerint ugyanis veszélyeket rejt magában az állampolgárság ilyen formájú adományozása.

2021-es adatok szerint a programban leginkább orosz, kínai, amerikai, indiai, libanoni, egyiptomi, pakisztáni és dél-afrikai állampolgárok vettek részt.

A külföldi befektetők érkezése egyébként a megélhetési költségekre is hatással lehetett a balkáni országban. Egy felmérés szerint egy átlagos négytagú család számára ebben az országban a legmagasabbak a kiadások a régióban. A kimutatás ugyanakkor nem számol a már uniós tag Horvátországgal és Szlovéniával.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

abazovic, eu, montenegro, russian, sea