Majdnem másfél millió munkavállaló hagyta ott Nagy-Britanniát

1,3 millió fővel csökkent Nagy-Britannia népessége 2020-ban, ami a külföldi munkavállalók „példátlan mértékű kivándorlásával” magyarázható, derült ki egy brit statisztikai központ kutatásából.

GAZDASÁG 2021. JANUÁR 17. 14:40

A második világháború óta a legerőteljesebb népességcsökkenés volt megfigyelhető az Egyesült Királyságban 2020-ban. Tavaly, 1,3 millió fővel csökkent az ország lakosainak száma, derül ki a  Economic Statistics Centre of Excellence kutatóintézet tanulmányából.

A tanulmány szerzői arra mutatnak rá, hogy a drasztikus népességcsökkenés legfőbb oka a külföldi munkavállalók „példátlan mértékű kivándorlása” munkahelyük elvesztése miatt a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzetben.

„Úgy tűnik, hogy a világjárvány idején a munkahelyek elvesztése leginkább az Egyesült Királyságon kívülről érkező munkavállalókat érintette, ami hazatérési migrációt eredményezett, nem pedig munkanélküliséget”, áll a tanulmányban.

A tanulmányból kiderül, hogy aránytalanul magas a főleg európai bevándorlók foglalkoztatása az olyan szektorokban, mint a vendéglátás és a hasonló szolgáltatások, melyek személyes kapcsolatot igényelnek, és mely szektorokat a legérzékenyebben érintették a járvány miatti korlátozások.

Kiemelik, hogy a főleg déli- és közép-kelet-európai bevándorlóknak két választása volt a járvány miatt kialakult helyzetben. Vagy maradnak az Egyesült Királyságban munka nélkül, vagy kevesebb jövedelemmel, és továbbra is fizetik a viszonylag magas lakásbérleti díjakat, vagy hazatérnek családjaikhoz, ami kevesebb költséggel jár, és annak is alacsonyabb a kockázata, hogy megfertőződnek a koronavírussal. Megemlítik, hogy szintén hozzájárult a jelentős népességcsökkenéshez az, hogy sok egyetem teljes egészében online oktatásra állt át, így a legtöbb külföldi hallgató hazautazott.

A tanulmány nem tér ki külön a Brexit hatásaira, azonban megjegyzik, hogy minden bizonnyal hozzájárul a tömeges kivándorláshoz.

GAZDASÁG

Címkék:

employers, migration, pandemic, population, united kingdom