Meglepetés: Felminősítette Magyarországot a Moody's

Meglepetés: Felminősítette Magyarországot a Moody's

A Moody's Investors Service péntek éjjel bejelentette: „Baa3”-ról „Baa2”-re, egy fokozattal javította Magyarország államadós-osztályzatát. A Moody's egyúttal pozitívról stabilra módosította a magyar szuverén besorolás kilátását.

GAZDASÁG 2021. SZEPTEMBER 25. 09:05

A felminősítés fő tényezői között kiemelték: az országban a növekedés erőteljesen visszalendült 2021 első felében, ami szintén erősítette a magyar gazdaság ellenállóképességét, mindezt hatékony költségvetési és monetáris politika is segítette. A hitelmnősítő szerint a kilátások középtávon is erőteljesek, „elsősorban a robusztus beruházási lendület miatt”. A Moody’s szerint a magyar hazai össztermék potenciális növekedése évi 3-4 százalék körül lesz a következő öt évben.

Az elemző szerint a magyar forintadósság-besorolási országplafon és a szuverén adósosztályzat közötti négyfokozatnyi különbség a magyar gazdaságon belüli mérsékelt kormányzati jelenlétet, a kormányzati lépések erőteljes kiszámíthatóságát, a kulcsfontosságú intézmények megbízhatóságát, valamint a mérsékelt politikai kockázatot és a robusztus külső sérülékenységi profilt tükrözi. A Moody’s hangsúlyozza, hogy a devizaadós-besorolási plafon megegyezik a forintkötelezettségek felső osztályzati határával. A magyar költségvetési és makrogazdasági politikát rendszeresen értékeli az Európai Bizottság, és az EU-hoz kötődő erőteljes kereskedelmi-beruházási kapcsolatok a Moody’s megítélése szerint minimálisra csökkentik az átutalási és konvertibilitási korlátozások kockázatát – idézi a felminősítéshez fűzött elemzést a Magyar Távirati Iroda.

A Moody’s-felminősítés nyomán több év óta először mindhárom globális piacvezető hitelminősítő azonos államadós-osztályzattal és besorolási kilátással tartja nyilván Magyarországot.

Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán közzétett videójában szombaton úgy fogalmazott: „erős és világos visszajelzés a magyar gazdaságpolitikának, hogy felminősítette Magyarországot a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő”.

A Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint mindenképpen meglepetésnek tekinthető a Moody’s döntése annak ellenére, hogy már egy éve pozitív kilátás volt érvényben. A vírushelyzetre való tekintettel arra lehetett számítani, hogy felminősítés csak később, fél vagy egy év múlva következik be, ha egyáltalán bekövetkezik – írta Regős Gábor, hozzátéve: ahhoz, hogy a magyar adósságbesorolásban további felminősítés következzen be, gyorsabban csökkenő adósságra, illetve fokozódó versenyképességre van szükség.