Megugrott a banki visszavett ingatlanok száma

Megugrott a banki visszavett ingatlanok száma

Idén július és szeptember között 15 százalékkal nőtt a jelzáloggal terhelt lakások banki visszavétele az Egyesült Királyságban az előző három hónaphoz képest. Ennek a fő oka, hogy a jelzáloghitelek kamatai megugrottak, miközben a megélhetési válság is nyomást gyakorolt a háztartások költségvetésére.

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 15. 10:59

A UK Finance adatai szerint 2022 harmadik negyedévében összesen 700 lakástulajdonos jelzáloggal terhelt ingatlanát vették vissza a bankok és hitelintézetek. A folyamat során azokat az ingatlanokat veszi saját tulajdonba a bank, amelyek jelzálog törlesztőrészletével a tulajdonosok elmaradtak. Ezeket az ingatlanokat általában a bank értékesíti.

Nem csak a saját célú ingatlanok esetében nőtt a visszavételek száma, hanem a visszavett „buy-to-let” ingatlanok száma is 11 százalékkal, 390-re emelkedett július és szeptember között. „Buy-to-let” ingatlannak nevezik azokat a lakásokat, melyeket kifejezetten befektetési céllal vásárolnak, vagyis nem a tulajdonos lakik ott, hanem bérlők. Az ilyen ingatlanokra más szabályok vonatkoznak a jelzálogfelvételnél is.

A visszavételek növekedésének legfőbb oka, hogy a jelzáloghitelek kamatai jelentősen megugrottak az elmúlt időszakban, ami a törlesztőrészletek emelkedéséhez vezetett, ezeket pedig már nem tudták kigazdálkodni a britek.

Samuel Mather-Holgate, a Mather and Murray Financial pénzügyi tanácsadója elmondta:

„Ha a jelzáloghitelek kamatlábai tovább emelkednek, elkerülhetetlenül növekedni fognak a kényszerértékesítések”, főleg a jelenlegi helyzetben, amikor a megemelkedett hitelkamatok és törlesztőrészletek mellett az egyre vaskosabb energiaszámlákkal és általános inflációval is szembe kell néznie a briteknek, amely az olyan alapvető dolgok költségeit érinti, mint az élelmiszer vagy a ruházat.

Idén május 1-jén a lakástulajdonosok körében az átlagos kétéves fix kamatláb 2,57 százalék volt, október 1-jén viszont már 5,43 százalék. Ez azt jelenti, hogy egy 200 000 fontos jelzáloghitel esetében a kamatemelés 316 fonttal, 904 fontról 1220 fontra növeli a havi törlesztőrészleteket, írja a This is Money hírportál.

A Citizens Advice szrvezet kutatása kimutatta, hogy a jelzáloghitel-tulajdonosok több mint egynegyede nem tudná megfizetni a havi törlesztőrészleteit, ha azok havi 100 fonttal emelkednének.

GAZDASÁG

Címkék:

bank, mortgage, real estate