Melegek maradnak a lakások Szerbiában

Melegek maradnak a lakások Szerbiában

Az infláció lassulását várja a szerb pénzügyminiszter. Sinisa Mali szerint ez azt jelenti, hogy ha lépésről lépésre is, de Szerbia kilábal a válságból, amelybe önhibáján kívül került bele. A tárcavezető kiemelte: nőnek a bérek és a nyugdíjak, valamint folytatják a nagy infrastrukturális beruházásokat is.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 21. 17:49

Nem nő tovább az infláció

Elérte a csúcsát az éves infláció Szerbiában. A novemberi szinten maradt decemberben is, azaz 15,1 százalék volt. Erről beszélt a Szerbiai Rádió és Televízió vendégeként Sinisa Mali. A szerb pénzügyminiszter elmondta: egész évben növekedett az infláció, de annak szintje az év utolsó két hónapjában kiegyenlítődött.

Azt várom, hogy az előttünk álló hónapokban az infláció mértéke csökkenni kezd”

– mondta az interjúban Mali.

A politikus arra a következtetésre jutott, hogy az infláció gyengülése lassan a válságból való kilábalást jelentheti. A krízisbe Szerbia saját akaratán kívül került, az infláció is kívülről jött – szögezte le a tárcavezető. Mali hozzátette: az ország monetáris politikájának alappillére a stabil árfolyam, és az, hogy soha ennyi deviza- és aranytartaléka nem volt a balkáni államnak, mint most. A dinár-euró évek óta változatlan, azaz 117-118 dinárba kerül a közös európai fizetőeszköz.

Minimalizálják az infláció következményeit

A cél az, hogy az emberek minél kevesebbet érezzenek meg a válságból. A belgrádi kabinet intézkedései között szerepelt ennek érdekében az árstop bevezetése az alapvető élelmiszerekre és az üzemanyagokra, illetve Európában az egyik legolcsóbb áramot és földgázt adja az állampolgároknak. Emellett a kormány segíti a vállalkozásokat és a gazdasági szereplőket – jegyezte meg a miniszter a Szerbiai Rádió és Televíziónak.

Sinisa Mali egyben ígéretet tett arra, hogy az államvezetés állni fogja a szavát a nyugdíj- és a béremelésekkel kapcsolatban is. Emlékeztetett: a közszférában a januári fizetés 12,5 százalékkal nő, míg a minimálbért 14,4 százalékkal emelték. A legidősebbek járandóságát pedig most 12,1 százalékkal növelték, ehhez ha hozzáadjuk a novemberi 9 százalékot, akkor összességében több mint 20 százalékos nyugdíjemelés valósult meg.

“Ez azt jelenti, hogy gondoskodunk az életszínvonal megtartásáról, s megmutatjuk az államháztartás erejét is. A januári emeléssel együtt az átlagfizetés 720 euró lesz, ami decemberre eléri a 820-at is, az átlagnyugdíj pedig 335 euró körül alakul. 2026 végére, mire ennek a kormánynak lejár a mandátuma az átlagbér 1000, míg az átlagnyugdíj 430 euró lesz. Még akkor is így lesz, ha problémákkal küszködünk” – nyilatkozta a pénzügyminiszter.

Folytatódik a Budapest-Belgrád vasút építése

A tárcavezető beszélt arról is, hogy a válság ellenére egyetlen nagy beruházásról sem állt el a balkáni ország. Az Újvidék és Szabadka közötti gyorsvasút 2 éven belül elkészül, és a másik irányba Nis felé is építik a vasutat – szögezte le. Ezzel kapcsolatban februárban ír alá Belgrád szerződést az Európai Unióval. Sinisa Mali emlékeztetett: jelenleg 10 autópályát, s gyorsforgalmi utat építenek, de bővítik a csatornahálózatot, illetve víztisztítókat hoznak létre, mindezt úgy, hogy soha nem látott krízissel néz szembe az egész világ. Szerbia mégis 2,3 és 2,5 százalékos gazdasági növekedést valósított meg az elmúlt évben.

Szerbiában melegek maradnak a lakások

Szerbia lakosainak tél hátralévő része miatt sem kell aggódniuk, minden időjárási körülmények között melegek maradnak a lakások – mondta Tomislav Momirovic. A kereskedelmi miniszter kiemelte: elegendő erőforrás áll az ország részére, hogy biztosítsa a fűtéshez szükséges energiát.

A tárcavezető hozzátette: az elmúlt év végén 14 ezer tonna fűtőolajjal rendelkezett az állam, ehhez vett még a biztonság kedvéért további 30 ezret Belgrád. A cél, hogy a Kelet-Európa felől érkező kemény tél ne okozzon gondot a lakosság ellátásában. Momirovic aláhúzta: egész Európa válsággal kénytelen szembe nézni, de a krízis következményeit Szerbia ellenőrzése alatt tartja.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

budapest-belgrad, inflation, momirovic, serbia, sinisa mali