Nagyon drága lesz idén a hálaadásnapi menü

Nagyon drága lesz idén a hálaadásnapi menü

Nagyjából húsz százalékkal többe kerül majd a hagyományos vacsora a háztartásokban, van aki jócskán lefaragja a költségeket és inkább kevesebb étellel tervezi az ünnepi menüt, de olyanok is vannak, akik inkább nem főznek.

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 22. 16:01

Az amerikai családoknak idén Hálaadáskor egy nemkívánatos vendéget is meg kell tűrniük az asztalnál: az inflációt. Egy 10 főre szóló hálaadásnapi étkezés 64,05 dollárba kerül, ami 20 százalékos emelkedés a tavalyi 53,31 dolláros átlaghoz képest. A legtöbb hálaadási menü központi eleme – a pulyka – nagyban hozzájárul a növekedéshez. A Farm Bureau szerint a kilónkénti átlagár 21 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest.

Az otthon fogyasztott élelmiszerek fogyasztói árindexe 12,4 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. A fogyasztói árak átfogó indexe 7,7 százalékkal emelkedett az elmúlt 12 hónapban.

A Farm Bureau összeszedte, hogy az ünnepi menü legfontosabb elemei mekkora dráguláson mentek keresztül mindössze egyetlen év alatt.

16 kilós pulyka: 28,96 dollár (21 százalékos növekedés)
Töltelékkeverék: 3,88 dollár (69 százalékos emelkedés)
2 fagyasztott pitetészta: 3,68 dollár (26 százalékos emelkedés)
Fél liter tejszínhab: 2,24 dollár (26 százalékos emelkedés)
Fél kiló fagyasztott borsó: 1,90 dollár (23 százalékos emelkedés)
Egyéb hozzávalók az étel elkészítéséhez: 4,13 dollár (20 százalékos növekedés)
Sütőtökös pitekeverék: 4,28 dollár (18 százalékos növekedés)
3 liter tej: 3,84 dollár (16 százalékos növekedés)
1,5 kiló édesburgonya: 3,96 dollár (11 százalékos növekedés)
1 kiló zöldségtálca (sárgarépa és zeller): 88 cent (8 százalékos növekedés)

Az emberek pedig észszerűen reagálnak az áremelkedésre. Az amerikaiak kétharmada szerint az emelkedő árak mindenütt hatással lesznek idei hálaadási terveikre – derült ki a The Vacationer felméréséből.

Körülbelül negyedük az élelmiszerek magas árait emelte ki, míg 16,75 százalékuk a benzinárak miatt megnövekedett utazási költségeket. További 25,02 százalék azt mondta, hogy mind az élelmiszerek, mind a benzin megnövekedett ára hatással lesz a terveikre.

Csak egyharmaduk mondta azt, hogy a magas infláció nem fogja befolyásolni a terveit. A felmérésben résztvevők 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem engedheti meg magának ezeket a költségeket, ezért idén egyáltalán nem tervez ünnepi menüre költeni. Ez egybeeshet a Personal Capital múlt héten közzétett felmérésének eredményeivel, amely szerint minden negyedik amerikai azt tervezi, hogy takarékossági okokból teljesen kihagyja az ünnepet.

GAZDASÁG

Címkék:

thanksgiving, usa