Nagyon messze van a 2030-ra kitűzött klímacéloktól a nagyhatalom

Nagyon messze van a 2030-ra kitűzött klímacéloktól a nagyhatalom

Ha továbbra is annyi üvegházhatású gázt bocsát ki az ország, mint eddig, akkor a 2030-ra kitűzött éghajlati célok nem lesznek elérhetők- mondják a szakemberek. Csak az ipari szektornak mintegy tízszeresére kellene növelnie éves kibocsátás-csökkentését ahhoz, hogy 2030-ig még mindig elérje a német klímacélokat. A közlekedési ágazatban a kibocsátást évente akár 14-szeresére is csökkenteni kellene.

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 7. 06:01

Németországot az a veszély fenyegeti, hogy jóval elmarad a 2030-ra kitűzött éghajlati céloktól. Erre a következtetésre jutott az Éghajlatügyi Szakértői Tanács az első jelentésében, amelyet a független testület két nappal a következő Éghajlatügyi Világkonferencia kezdete előtt hozott nyilvánosságra.

“A 2030-ra kitűzött éghajlati célokat a szokásos módon történő megközelítéssel biztosan nem fogjuk elérni”

– állapította meg Brigitte Knopf, a Szakértői Tanács elnökhelyettese. A német kormány addigra legalább 65 százalékkal szeretné csökkenteni az üvegházhatású gázok országos kibocsátását 1990-hez képest, de e cél elérésétől még nagyon messze van az ország.

Az Éghajlatügyi Szakértői Tanács öt szakértőből áll, akiket a szövetségi kormány nevez ki öt évre. Jelenleg a Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems vezetője, Hans-Martin Henning tölti be az elnöki széket. A tagokat munkájukban tudományos munkatársak segítik. A Tanácsot kizárólag a szövetségi éghajlatvédelmi törvényben meghatározott megbízatás köti, és a testület a tevékenységei során független. A Tanács felülvizsgálja a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség által évente összeállított kibocsátási adatokat. Ha a vizsgált ágazatok valamelyikében nem teljesülnek az éghajlati célok, a felelős minisztériumoknak sürgősségi programokat kell kidolgozniuk. Ezeket később a Szakértői Tanács is felülvizsgálja.

A jelentés, amelyet a szakértői tanács a jövőben kétévente fog bemutatni, a 2000 és 2021 közötti évek elemzésén alapul. Az elmúlt évben az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy kilencven százaléka az energia, az ipar, az épületek és a közlekedési ágazatoknak volt tulajdonítható. A jelentés szerint a Németországban kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége a teljes vizsgált időszakban 26,6 százalékkal csökkent. A szakértői tanács azonban figyelmeztet, hogy

általánosságban elmondható, hogy az eddig elért kibocsátáscsökkentési arányok messze nem elegendőek a 2030-ra kitűzött éghajlatvédelmi célok eléréséhez – sem összességében, sem az egyes ágazatokban

A közlekedés és az ipar sokkal rosszabbul teljesít a kibocsátáscsökkentés tekintetében: itt a szakértők mindössze 13 százalékos, illetve 18 százalékos csökkenést számoltak ki a 2000 és 2021 közötti időszakra.

Csak az ipari szektornak mintegy tízszer kevesebbet kellene kibocsátania ahhoz, hogy 2030-ig még elérje a német klímacélokat. A közlekedési ágazatban pedig akár tizennégyszer kevesebbet kellene kibocsátani évente.

GAZDASÁG

Címkék:

climate goals, germany, greenhouse effect