Nagyot zuhant a vásárlási kedv az idei adventre

Nagyot zuhant a vásárlási kedv az idei adventre

A kiskereskedők jelentős része arról számolt be egy felmérés során, hogy rendkívül visszaesett a forgalmuk az adventi időszakban az egy évvel ezelőttihez képest.

GAZDASÁG 2022. DECEMBER 21. 11:09

Jóval kisebb a kiskereskedelmi forgalom Németországban az adventi időszakban, mint egy évvel korábban. Az Európai Unió szankciós politikája miatt kialakult infláció ezen a területen is érezteti hatását, legalábbis erre panaszkodtak azok a kereskedők, akik a Német Kereskedelmi Szövetség (HDE) felmérésében részt vettek. 400 kiskereskedelmi vállalatot kérdeztek meg minden ágazatból és méretkategóriából.

Az adatok szerint a megkérdezett kiskereskedőknek csak jó negyede (29 százaléka) elégedett a karácsonyi üzlet eddigi alakulásával, különösen az élelmiszer- és ruhaszektorban, valamint a belvárosi kiskereskedelemben és a nagyobb cégeknél. Ezzel szemben a válaszadók csaknem fele elégedetlen, az emberek ugyanis jóval kevesebbet költenek a megnövekedett megélhetési költségek miatt.

A HDE elnöke arról beszélt a német sajtónak, hogy az energiaválság mellett a koronavírus és az influenzavírus okozta járványok is nagyban befolyásolják a vásárlói kedvet, ezért rendkívül nehéz feltételekkel néznek szembe a karácsonyi időszak véghajrájára fordulva.

Összességében a HDE a karácsonyi üzletágban novemberben és decemberben több mint 120 milliárd eurós összforgalomra számít. Árakkal kiigazítva ez 4 százalékos mínuszt jelentene az előző évhez képest. Az online kiskereskedelemben, amely a világjárvány idején erőteljes növekedést könyvelhetett el, 4,5 százalékos forgalomcsökkenés várható

– írja a Német Kereskedelmi Szövetség a tanulmányában.

A belvárosok rendkívül sokat szenvedtek az elmúlt két év korlátozásai miatt, amelyeket a koronavírus-járvány miatt kellett bevezetni, a hegek pedig túl mélyek azóta is – ez már a HDE egy másik tanulmányából derül ki, amely rámutat a város- és településközpontok előtt álló növekvő kihívásokra. A németek közel 20 százaléka például azt mondta, hogy kevésbé vagy egyáltalán nem látogatja a városközpontokat.

„A lakosság szempontjából a kiskereskedelem az első számú vonzerő, és az is marad. Ezért a kiskereskedelem továbbra is kulcsfontosságú ágazat a városközpontok további fejlődésében”

– mondta Stefan Genth, a HDE ügyvezető igazgatója, aki a Német Városok Szövetségével együtt nagyobb társadalmi és politikai elkötelezettséget szorgalmaz a városközpontok iránt.

GAZDASÁG

Címkék:

germany, online retail, retail shops