Nincs tovább árstop a benzinre és a gázolajra

Nincs tovább árstop a benzinre és a gázolajra

Egy héttel a szlovén választásokat követően megszűnik az üzemanyagárak korlátozása az országban. A ljubljanai kormány eddig másfél euróban határozta meg a benzin és a gázolaj árát, holnaptól azonban a piac irányít. Egy héttel ezelőtt veszítette el a Janša-kormány a többségét a törvényhozásban, és a zöldpárti jelölt nyert. Magyarországon közben maradt a benzinár stop. Szerbiában viszont drágult a benzin, nem is kevéssel, csaknem 10 centtel literenként.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. MÁJUS 1. 08:36

Egy héttel a választások után elszabadulhatnak az üzemanyag árak Szlovéniában

Május elsejétől megszűnik a kormány által az üzemanyagárakra kirótt árstop Szlovéniában. Szakértők szerint ennek hatására ugrásszerűen nő majd a benzin és a gázolaj ára a kutakon. Értéküket csakis a piac határozza meg. A ljubljanai kabinet még márciusban hozott döntést arról, hogy a 95-ös benzin legmagasabb kiskereskedelmi árát befagyasztják és azt 1,503 euróban határozzák meg. A gázolaj árát is maximalizálták, annak legfelsőbb határa 1,541 euró lett. A korlátozások vasárnap járnak le, a B92 hírportál közlése alapján pedig azok nem is lesznek meghosszabbítva.

A szlovén kormány értékelése szerint az árstop már betöltötte az előre látott szerepét az infláció mérséklésében, a kőolajszármazékok piacán pedig jelenleg nincsenek nagyobb kilengések. Ennek ellenére maradnak a csökkentett szinten az energiahordozókra kirótt jövedéki adók. A ljubljanai gazdasági minisztérium aláhúzta, hogy az üzemanyagok ára várhatóan annyi lesz Szlovéniában is, mint amennyi az eurózóna államaiban átlagosan. A kutak első becslése szerint a benzin ára 1,6, a gázolajé pedig 1,8 euróra ugrik napokon belül.

Szlovén sajtóértesülések szerint május elején nem csak az üzemanyagárak nőhetnek drasztikusan, hanem a villamosenergia ára is, mert megszűnik az az intézkedés is, amely megakadályozta, hogy a villanyszámlán egyéb hálózati szolgáltatásokat is felszámoljanak.

Múlt vasárnap választott Szlovénia

Nem tudott többséget szerezni a múlt vasárnapi parlamenti választásokon a Janez Janša miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt. A voksolást a Robert Golob által vezetett, újonnan alapított balközép Szabadság Mozgalom nyerte. Golob a választások éjszakáján nem tudott párttársaival ünnepelni, hiszen pozitív lett a koronavírus tesztje.
Egy videóüzenetben azt mondta a támogatóinak, hogy keményen fognak dolgozni, hogy igazolják a bizalmat.

Kép: Facebook

 

Hat nappal a voksolást követően úgy tűnik lesz is mit bizonyítani a hatalomra került ökopártnak, hiszen úgy tűnik a volt jugoszláv tagköztársaságban is elszabadulhatnak az árak.

Magyarországon marad az árstop

Két hónappal meghosszabbította a magyar kormány az alapvető élelmiszerekre és az üzemanyagokra vonatkozó árstopot, jelentette be a héten Orbán Viktor miniszterelnök. Mint arról a V4NA is beszámolt: a magyar miniszterelnök a közösségi oldalára feltöltött videóban elmondta: egész Európában emelkednek az árak, ennek elsődleges oka pedig a háború. “Amíg a háború nem ér véget, addig az árak nőni fognak”, vetítette előre Orbán Viktor. Elmondta, hogy éppen emiatt a kormány szerdai ülésén foglalkozott az üzemanyagárak és az élelmiszerárak kérdésével, és arra jutottak, hogy nem nézhetik tétlenül az áremelkedéseket. Magyarországon 479 forintba kerül a gázolaj és a 95-ös benzin. Ez az összeg 1 euró 27 centnek felel meg.

Szerbiában emelkedett az üzemanyag ára

Szerbiában is korlátozásokat vezetett be a kormány az üzemanyagárak mérséklésére. Ennek részeként a külső körülményeket is figyelembe véve minden pénteken 15 órától lép életbe a következő egy hétre érvényes fogyasztói ár. Legutóbbi alkalommal nagyot ugrott a benzin és a gázolaj ára is. Mindkettő nagyjából 10 dinárral, azaz csaknem 10 eurócenttel drágult, így a 95-ös benzin literje 184 dinárba, az eurodízel literje pedig legfeljebb 206 dinárba kerül jövő péntekig, amikor is a kereskedelmi minisztérium új árakat tesz közzé.

Ez azt jelenti, hogy 1 euró 56 centbe kerül Szerbiában a benzin literje, míg a gázolajé 1,75 euró. A határ menti lakosságnak így megéri pár kilométert autózni, és inkább Magyarországon tankolni. 50 liter, azaz egy tartálynyi benzin esetében akár 15 eurót is spórolhatnak az ügyeskedők.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

benzin, serbia, slovenia