Nyolc lakásból hatot oroszok vesznek meg

Nyolc lakásból hatot oroszok vesznek meg

Egyre több orosz állampolgár vásárol lakást Belgrádban, a szerb fővárosban egyre keresettebbek az ingatlanok. A háború elején még inkább bérelték a lakásokat az oroszok, de most már úgy tűnik hosszabb távra rendezkednek be.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 11. 10:32

Megnőtt az adásvételi szerződések száma

Az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt az orosz állampolgárok érdeklődése az újvidéki és a belgrádi lakások iránt. A tendencia a háború kezdetéhez képest annyit változott, hogy amíg korábban inkább bérelték volna ezeket az ingatlanokat, most már meg is veszik azokat.

kép: Pixabay

 

A Köztársasági Földhivatali Intézet adatai szerint az is jól megfigyelhető, hogy az év eleje óta emelkedik a lakások négyzetméterenkénti ára, valamint az adásvételi szerződések száma is. Ezzel egy időben a bérleti díjak is felmentek a nagyobb szerbiai városokban. Ez a Balkánra érkező oroszok és ukránok miatt van – írja a Telegraf.

Az újság szerint ez annak köszönhető, hogy több európai cég is, amely eddig Oroszországban üzletelt, most a szankciók és a háború miatt Szerbiába költöztette át székhelyét, a munkavállalóknak is ott kellett munkába állniuk. Ez eredményezte azt, hogy egy az ingatlanpiacon emelkedni kezdtek az árak, persze az építkezéshez szükséges nyersanyagok magas ára mellett.

kép: Pixabay

Most már nem csak bérlik, hanem meg is veszik a lakásokat

Belgrád a Balkán-félsziget egyik legjelentősebb gazdasági, turisztikai és üzleti központja – mondta el Milos Mitic, a City Expert ingatlanügynökség igazgatója. Emiatt mindig is érdekes volt a külföldi befektetők számára. A 90-es évek háborúi után, az elmúlt évtizedben ismét megnőtt az érdeklődés a szerb főváros iránt.

„A város és a gazdaság fejlődésével, valamint a külföldi cégek megtelepedésével jól látható az emelkedő tendencia.

Jelenleg a legnagyobb kereslet az orosz állampolgárok részéről tapasztalható, akik azok után, hogy eddig óriási érdeklődést mutattak Belgrádban és Újvidéken a lakásbérlések után, most már meg is szeretnék vásárolni a lakásokat. Májusban kezdődött ez a folyamat, majd azóta folyamatosan növekszik a kereslet, az elmúlt hetekben pedig az tovább csúcsosodott. Az előrejelzések szerint a következő időszakban is ez várható”

– nyilatkozta a szerb honlapnak Mitic.

Az oroszok azonnal, készpénzben fizetnek

Mindenféle lakások érdeklik az oroszokat – mondja az ingatlanügynök. A régi építésű garzonlakások mellett, az egészen drága ingatlanok is gazdára találnak. Itt olyan lakások is megtalálhatók, amelyek értéke meghaladja a 200 ezer eurót is. Százalékosan nézve óriásit ugrott az orosz állampolgárok lakásvásárlások iránti érdeklődése Belgrádban és Újvidéken – magyarázza Mitic. Hozzátette: jelenleg az orosz állampolgárok teszik ki a külföldi vásárlók túlnyomó többségét, nyolcból hat lakást ők vesznek meg – írja a Telegraf.

Photo: Pixabay

Az ingatlanügynök szerint két csoportra oszthatók az orosz vásárlók. Az egyikbe tartoznak azok, akik a kisebb lakásokat veszik. Ezek a központtól távolabb vannak, s ezek ára nem haladja meg a 100 ezer eurót. A másik részt a tehetősebbek alkotják. Ők a szerb főváros központi, legfelkapottabb területein vásárolnak ingatlanokat.

Itt a lakások négyzetmétere több mint 3000 euróba kerül. Egy kis matematikával kiszámolható, hogy a külön hálószobás 90 négyzetméteres lakások legkevesebb 270 ezer euróba kerülnek Belgrád központjában, de ha valaki szebbet és nagyobbat akar, a határ a csillagos ég.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

balkan, beograd, russian