Pénzügyi összeomlás szélére kerülhet Ukrajna

Látványosan csökkennek az ukrán devizatartalékok, a folyamathoz akár drámai következmények is kapcsolódhatnak: államcsőd és pénzügyi összeomlás. Ukrajna jelenleg nyugati dotációra szorul és nincs abban a helyzetben, hogy teljes egészében maga határozza meg a saját sorsát alakító körülményeket.

GAZDASÁG 2022. SZEPTEMBER 9. 16:47

A pénzügyi összeomlás szélére kerülhet Ukrajna, ha a Nyugat nem gyorsítja fel a támogatások folyósítását – erre hívták fel a figyelmet elemzők az ukrán devizatartalékok alakulásának vizsgálata után, írja a Magyar Nemzet.

Márciusban Ukrajna nemzetközi tartalékai még meghaladták a 28 milliárd dollárt, az összeg azonban folyamatosan csökkent, s július végén már alig lépte túl a 22 milliárd dollárt. Az ukrán jegybank azt közölte, hogy csak júniusban elköltötték a devizatartalék több mint kilenc százalékát. A csökkenés üteme annak ellenére is számottevő, hogy minden bizonnyal a tartalékba is kerültek összegek az eddig Nyugatról érkezett támogatásokból.

A devizatartalék apadásának több oka is van, s Ukrajna szempontjából különösen veszélyes, hogy azok közül maga egyet sem igen tud közvetlenül befolyásolni. Az okok egyike, hogy

a harcok miatt a hazájukat elhagyó ukrán menekültek külföldön az ukrán számláikról költenek. A külföldön tartózkodó ukránok havonta akár másfél milliárd dollárt is felhasználhatnak a hrivnyában vezetett számláikról.

Ez apaszthatja az ukrán jegybank tartalékait. A menekülők száma csak júniusban ötmillió lehetett.

Meg kell említeni a kivitel és a behozatal arányának felborulását is. A háború, az orosz előretörés miatt Ukrajna exportlehetőségei jelentősen beszűkültek, érzékletesen példázza ezt az ország két legjelentősebb exportcikkének, a gabonának és a kohászati termékeknek az ügye.

A gabona nagy mennyiségű kivitele csak hónapok múltán, a fekete-tengeri hadi blokád júliusi részleges feloldása után indulhatott meg, de a külföldre eladott gabona még így sem éri el a tavalyi mennyiség felét. A kohászati termékek helyzete ennél is rosszabb, a két legfontosabb üzemet Mariupol bevételekor szinte a földdel tette egyenlővé az orosz hadsereg.

Mindeközben az importra egyre nagyobb szüksége van az országnak. Ezek pedig szintén meglátszanak a pénzügyi mutatókon.

A devizatartalék mértékének esése az államadósság kapcsán is borús jel volt, ami az év elején egyértelműen arra utalhatott, hogy Ukrajnának előbb-utóbb nehézséget jelent majd a törlesztési határidők betartása. Ez utóbb így is lett, Ukrajna augusztusban egyezséget kötött hitelezőinek egy részével húszmilliárd dollárnyi adósság visszafizetésének átütemezéséről. Volt olyan hitelminősítő, amely csődeseménynek ítélte a lépést.

Ukrajna pillanatnyi gazdasági helyzete számokban:

  • Az államadósság megduplázódhat, elérheti a GDP száz százalékát.
  • Az ország 35-45 százalékos gazdasági visszaeséssel nézhet szembe idén.
  • A költségvetési hiány az esztendő végére ötvenmilliárd dollárra (átszámítva húszezer milliárd forintra) rúghat.
  • Ukrán kormányzati körökben a költségvetés egyensúlyban tartásához havi kilencmilliárd dollárt (havi 3600 milliárd forint) várnak a Nyugatól.
  • Ukrajna eddig elvesztette széniparának kétharmadát, gázlelőhelyeinek közel felét, ércbányáinak harmadát.
  • Ukrajna ásványkincs-lelőhelyei kétharmadának is búcsút mondhat, ha nem szerzi vissza az elmúlt időkben elszakított területeket.
  • A hitelek visszafizetésének nehézségei miatt Ukrajna augusztusban lényegében államcsődöt jelentett.
  • Tavasszal a kormányzati bevételek az ország működési és más kiadásainak csupán negyven százalékát fedezték.
  • Ukrajna exportképessége egyre romlik, miközben importigénye nő. Az egyik fő exportcikkből, a gabonából a tavalyi mennyiség felét sem vitték ki idén.
  • Az ország devizatartaléka márciusban 28,1 milliárd dollár volt, július végén már csupán 22,4 milliárd dollárt tett ki.

GAZDASÁG

Címkék:

economy, ukraine, war