Rendkívül nehéz gazdasági időre figyelmeztetnek a vállalatok

Rendkívül nehéz gazdasági időre figyelmeztetnek a vállalatok

A közelmúltban számos vállalati vezető figyelmeztetett a nehéz gazdasági időkre, az elmúlt hetekben újabb elbocsátási és költségcsökkentési intézkedések léptek életbe. A gazdaság drasztikus visszaeséséről beszélt egy interjúban Jeff Bezos, az Amazon ügyvezető elnöke is. 

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 17. 06:00

A Gallup elemző cég felmérése szerint a gazdasági bizalmi index mínusz 45-re zuhant, ami július óta a legalacsonyabb érték. Hogy mekkorát fordult a világ mindössze két év alatt, azt jólmutatja hogy a világjárvány előtt a gazdasági bizalmi index 2020 februárjában plusz 41 volt. A Gallup szerint a mostani mélypont valószínűleg a jövő évi recessziótól való félelmet tükrözi.

A közelmúltban számos vezető figyelmeztetett a nehéz gazdasági időkre, az elmúlt hetekben újabb elbocsátási és költségcsökkentési intézkedések léptek életbe. A gazdaság drasztikus visszaeséséről beszélt egy interjúban Jeff Bezos, az Amazon ügyvezető elnöke is.

„Nem tudom, hogy technikailag recesszióban vagyunk-e, a közgazdászok vitatkoznak ezen, és vannak bizonyos technikai definícióik. Annyit mondhatok, hogy a gazdaság jelenleg nem néz ki túl jól. A dolgok lassulnak, elbocsátásokat látunk a gazdaság számos ágazatában”

– jelentette ki Bezos, majd hozzátette, hogy ha most nincs is recesszióban az ország, a közeljövőben szinte biztosan abba kerül. Azt tanácsolta ezért az embereknek, hogy ha tehetik, akkor egy ideig ne költekezzenek ész nélkül.

„Ha magánszemélyként egy új nagyképernyős tévé vásárlásán gondolkodik valaki, talán lassítson, tartsa meg a készpénzt, és nézze meg, mi történik, ugyanez a helyzet egy hűtőszekrénnyel vagy egy új autóval, bármi mással. Vegyünk le egy kis kockázatot az asztalról. Ha valakinek kisvállalkozása van talán inkább halasszon el néhány nagyobb vásárlást”

– tanácsolta az Amazon vezetője. Bezos azt is elmondta, hogy annak meghatározása, hogy meddig fog tartani egy recesszió, olyan dolog, amire szerinte a világ legtapasztaltabb közgazdászai sem tudnak választ adni, ezért kell a lehető legészszerűbben cselekedni egy ilyen gazdasági helyzetben. Mint fogalmazott: „reménykedni kell a legjobbakban, de fel kell készülni a legrosszabbra”.

Az elmúlt hónapokban az Amazon leállította a távegészségügyi szolgáltatását, egy kivételével bezárta az összes amerikai hívásközpontját, bezárta az alulteljesítő üzletláncokat, néhány raktárral együtt, és inkább lemondott néhány új raktár megvásárlásáról. A toborzási fronton az Amazon befagyasztja a munkaerő felvételét is. Az Amazon messze nincs egyedül, más technológiai óriások, a Meta és az Alphabet szintén csökkentették költségeiket hogy ellensúlyozzák a válság okozta problémákat. De az egész technológiai szektorban leépítéseket és létszámstopot jelentettek be a cégek, vagy jelentősen mérsékelték a következő hónapokra vonatkozó felvételi céljaikat.

GAZDASÁG

Címkék:

amazon, index, inflation, usa