Rohamtempóban terjed át az élelmiszerárakra az energiaválság Európában

Az élelmiszer-feldolgozók küzdenek az emelkedő energiaárakkal, van aki inkább Európán kívülre helyezi át a termelést az alacsonyabb energiaköltségek reményében.

GAZDASÁG 2022. AUGUSZTUS 14. 09:06

A túlzottan magas európai energiaárak felhajtják mindannak az árát, aminek az előállításához jelentős mennyiségű földgázt vagy áramot használnak, nem kivétel ez alól az élelmiszeripar sem – ez a tendencia pedig valószínűleg további inflációt fog gerjeszteni. A Bloomberg a témáról szóló jelentésében például megjegyezte, hogy az Egyesült Királyságban az infláció idén várhatóan meghaladja a 13 százalékot, és a háztartások egyharmada esetében a jövedelem több mint 10 százalékát kell energiára költeni.

„Akár kávépörkölésről, akár cukorkészítésről van szó, a vállalatok egyelőre csak a nyersanyagok drágulásáról beszélnek. Szerintem a legrosszabb még hátravan, ahogy az energiaárak emelkednek. Az idei tél megváltoztatja a játékot, és a feldolgozási költségek valószínűleg még tovább emelkednek majd”

– mondta a Bloombergnek Kona Haque, az ED&F Man nyersanyagipari cég kutatási vezetője.

Sok ipari felhasználó már túl van a megfizethetőség határán, így hamarosan megkongathatják a recessziós vészharangokat, erről már Kaushal Ramesh, a Rystad Energy vezető elemzője beszélt az Financial Times lapnak két héttel ezelőtt a földgáz legutóbbi árrobbanásával kapcsolatban, miután Oroszország 20 százalékra csökkentette az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő áramlást.

A brutálisan elszálló energiaárak arra kényszerítenek néhány élelmiszeripari résztvevőt, hogy az alacsonyabb energiaköltségek reményében Európán kívülre helyezzék át termelésüket.

Az energiaigényes iparágaknak további nehézséget jelenthet az, ha télen gáz-és áramhiány lép fel. Emiatt ugyanis előfordulhat, hogy egyes élelmiszeripari üzemeket be kell zárni, mivel a kormányok a háztartások energiabiztonságát helyezik előtérbe.

GAZDASÁG

Címkék:

energy crisis, energy prices, europe