Saját biztonságukat is feláldozzák az ukrajnai fegyverszállításokért

Az Oroszország elleni harcban Ukrajna több nyugati lőszert kér. A szövetségesek azonban számos problémával küzdenek, jelenleg a kívánt mennyiség egyharmada tűnik reálisnak – az is hónapok múlva.

POLITIKA GAZDASÁG 2023. MÁRCIUS 11. 15:52

Még ha a NATO-országok akarnák is, nem tudnák Ukrajnát egymillió tölténnyel ellátni, mert a Nyugat lőszerraktárai is szinte kezdenek kongani az ürességtől. Csak Németországban 20-30 milliárd euró értékű lőszer hiányzik, a jelentős hiányt Boris Pistorius védelmi miniszter is megerősítette a napokban. A tárcavezető ugyanakkor leszögezte, hogy Németország nem mond le arról, hogy a fegyverrendszerek mellé lőszereket is szállítsanak Ukrajnába.

Ez azonban nem lesz egyszerű feladat, sőt, nyárig egészen biztos nem tudják előteremteni azt a mennyiséget, ami megközelíthetné Ukrajna követeléseit.

A védelmi minisztérium februárban 300 000 lövedéket rendelt a „Gepard” légvédelmi harckocsihoz. Ez az egyik olyan fegyverrendszer, amelyet Németország szállított Ukrajnának. A fegyvergyártó Rheinmetall azonban nem számít arra, hogy nyárig leszállítja a lőszert.

Szakemberek szerint az alapvető probléma az, hogy a fegyveripar az elmúlt években folyamatosan csökkentette gyártási kapacitásait. Egyszerűen már nem volt jelentős piac a nagy kaliberű fegyverek számára – mondta Rafael Loss, az Európai Külkapcsolati Tanács nevű agytröszt munkatársa. Hozzátette, hogy a lőszerekhez szükséges alapanyagokat már most is nagyon nehéz beszerezni, a következő időszakban pedig még a mostaninál is kisebb lesz a kínálat.

Egyszerű lövedékek és bonyolultabb lőszerek is esetében is nehéz a helyzet: például olyan lőszereknél is, amelyek egy bizonyos magasságban széttörnek és szétszóródnak. vagy GPS-jeladóval ellátott lövedékek. Ezeket műholdas kapcsolaton keresztül néhány méteres pontossággal lehet célba irányítani. De az előállítás bonyolultabb, és így még időigényesebb, a magas előállítási költségekről nem is beszélve.

– mondja az interjúban.

Azok az országok, amelyek fegyverekkel és lőszerekkel támogatják Ukrajnát a háborúban, jelenleg minden nap egyre nehezebb helyzetben vannak és kellemetlenebb döntéseket kell meghozniuk. Az ukrán követelés az egymillió lőszerről jelenleg csak vágyálom a szakértők szerint, legjobb esetben is mintegy háromszázezer lőszer lehet reális, de az is időbe telik, mire szállítható lesz.

Mindez nem zavarja ezeket az államokat és a jelek szerint azt is képesek bevállalni, hogy a saját védelmi erejüket jelentősen meggyengítik, cserébe hogy Ukrajnába küldjék a fegyvereiket. Vagyis, a saját polgáraik biztonsága árán is elküldik a fegyvereket és lőszereket. A V4NA a napokban számolt be arról, hogy Egyesült Királyság lőszerkészletei veszélyesen alacsony szinten vannak, miután az ország Ukrajnának adta át a készleteket, erre hívta fel a figyelmet a brit védelmi bizottság egy friss jelentésben.

Egyértelmű, hogy az Egyesült Királyság és NATO-szövetségesei hagyták, hogy a lőszerkészletek veszélyesen alacsony szintre csökkenjenek” – olvasható a dokumentumban, amely arra is figyelmeztet, hogy Nagy-Britannia jelentős ellátási problémákkal néz szembe, amikor lőszerek beszerzéséről van szó. Ez azt jelenti, hogy több mint egy évtizedbe telhet, mire az ország feltölti arzenálját, miután több milliárd dollár értékű katonai felszerelést küldött Ukrajnába.

Azonban a lőszerszűkösség nem csak Nagy-Britanniát érinti, ugyanis nemrég kiderült, hogy az amerikai fegyveriparban a 155 milliméteres ágyútöltények normál gyártási szintje békeidőben évente körülbelül 30 ezer lövedék, azonban ezt a mennyiséget nagyjából két hét alatt használják el az ukrán fronton. Az Egyesült Államok mellett Európa fegyverkészletei is fogytán vannak. Josep Borell az Európai Unió külügyi biztosa már tavaly szeptemberben arról beszélt, hogy “a legtöbb [európai NATO] tagállam katonai készletei, ha nem is merültek ki, de jelentősen megcsappantak, mert sok kapacitást biztosítottunk az ukránoknak.”