Segítség a vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek

Segítség a vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek

Az orosz-ukrán háború miatt több szerbiai cég is bajba került. A korábbi piacokkal való üzletelés szinte lehetetlenné vált. Az Ukrajnával, Oroszországgal és Belorusszal kapcsolatban lévő gazdasági társaságok részére hagyott jóvá támogatást a kormány.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. MÁJUS 22. 08:28

Gazdaságsegítő intézkedések

A szerb kormány a legutóbbi ülésén fogadott el olyan határozatot, melynek értelmében hitelgaranciát kaphatnak azok a vállalatok, amelyek az ukrán, az orosz és a fehérorosz partnerekkel üzletelnek.
A pénzügyminisztérium közleménye szerint nagyjából 1400 cégről lehet szó. A segítségre azért van szükség, mert a kapcsolatok ezekkel az országokkal szinte teljesen megszakadtak, illetve, ahol még lehetőség van a gazdasági együttműködésre, ott is csak nagy nehézségek árán tud az működni. A pénzt a vállalatok még a koronavírus járvány alatt meghirdetett első garanciaprogramból származó költségek fedezésére tudják fordítani. Így ennek a támogatásnak köszönhetően nem adósodnak el.

Siniša Mali közölte a mostani segítség lehet, hogy egyeseknek nem tűnik túl nagynak, de mégis sokat jelenthet azoknak, akik bajba kerültek a háború miatt. A mostani hosszabbításnak köszönhetően ötéves hiteltörlesztéssel számolhatnak az érintett cégek, ebből az első két év a türelmi időszak.
A vállalkozások számára több mint 400 millió eurós keretösszeg áll rendelkezésre, egy szubjektum legfeljebb 3 milliós összeget használhat fel.

A háború ellenére stabil lábakon Szerbia gazdasága

Nemzetközi elemzők arra számítanak, hogy az orosz-ukrán konfliktus évekig is eltarthat, ezekhez az elvárásokhoz igazodik a belgrádi kormány mostani intézkedése, melynek értelmében öt évet kaptak a kölcsöntörlesztésre az orosz, az ukrán és a belorusz cégekkel üzletelő szerb vállalatok.

A világgazdaságban beálló változások, a szankciók és a háború ellenére egyelőre továbbra is erősödő gazdasági aktivitás figyelhető meg Szerbiában – emlékeztetett a pénzügyminiszter. Mali aláhúzta: stabil az ország gazdasága. Az államadósság mértéke 52,1 százalék, amely jóval a 60 százalékos maastrichti kritériumokon belül van.

Szerbiában tízszer jobb lenne az élet, ha szankciókat vezetne be az oroszok ellen

Szerbia az egyetlen ország Európában, amely nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben. A nemzetközi nyomás ellenére kitart az ország ezen álláspontja mellett, még akkor is, ha ez megtörténne, akkor Szerbiában tízszer jobb lehetne az élet. Erről legutóbb Aleksandar Vučić beszélt.

A szerb elnök hozzáfűzte: a mostani idők az 1945-ös időszakot idézik, azóta nem volt ilyen megosztott a világ. Szerbia ugyanakkor elemzők szerint nem teheti meg, hogy egyoldalúan büntetőintézkedéseket vezessen be Moszkvával szemben, mert akkor veszélybe kerülne a napokban kezdődő hosszútávú gázszerződésről szóló tárgyalások sikeressége, meg egyébként is teljes mértékben Oroszországtól függ az ország gázellátása. Gáz nélkül pedig leállna a gazdaság.
Szerbiában egyébként is magas szinten van a hagyományos orosz-szerb barátság támogatottsága, így túl nagy népszerűséget sem hoznának a szankciók az azt bevezető politikusoknak – mondják a szakértők.

Árstop a földgázra

Szerbiában nem csak a vállalkozókat és a cégeket segítik ebben a mostani válságban, amelyet az Ukrajnában zajló válság idézett elő. Az alapvető élelmiszerek árának korlátozása és az üzemanyag árának heti szintű szabályozása mellett árstopot vezettek be a földgázra vonatkozóan is. A szerb kormány közlése szerint az intézkedés célja a földgáz áremelkedésének megakadályozása, valamint az energiaválság következményeinek enyhítése. A kabinet közleménye aláhúzza: ezzel a határozattal az emberek életszínvonalát is szeretnék megőrizni, az árakat pedig a háború előtti szinten tartanák.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

belorussia, russia, serbia