Slágertermékről mondanak le a családok az infláció miatt

Slágertermékről mondanak le a családok az infláció miatt

Évek óta egyre nagyobb teret hódítottak maguknak a bioélelmiszerek, és annak ellenére hogy busás áron lehetett megvásárolni azokat, sokan választották az ilyen termékeket. Most annyira felmentek az árak, hogy egyre kevesebb embernek maradt pénze továbbra is bioélelmiszert vásárolni.

GAZDASÁG 2022. DECEMBER 28. 16:12

Az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak a bioélelmiszerek és ezzel együtt egyre nagyobb teret hódítottak el a családok konyháiban. Most azonban az infláció és a megélhetési költségek drasztikus emelkedése hirtelen megálljt parancsolt ennek a tendenciának. Az élelmiszeripari biotermékek gyártói az idei évben ugyanis csökkenő eladásokat könyvelhettek el, amelyre a Német Gazdaszövetség világított rá.

„A német biopiac 2022-ben története során először zsugorodott”

– olvasható a gazdaszövetség közleményében. Október végére a bioeladások 4,1 százalékkal csökkentek. Így a szövetség szerint az ágazat teljes forgalma 2022-ben 15 milliárd euró körül lesz, ami jócskán elmarad az ilyen típusú élelmiszerek fénykorától. 2021-ben például még egymilliárd euróval több volt a forgalom.

A piackutatási felmérések szerint jelentős visszaesést tapasztaltak mindenekelőtt a természetes élelmiszerekre szakosodott kereskedelemben és a közvetlen értékesítésben, ezzel szemben a szupermarketek forgalma nem változott számottevően, ezek az áruházak ugyanis valamivel olcsóbban árulják a bioélelmiszereket.

Azonban hiába kapják meg az emberek olcsóbban, Joachim Rukwied, a gazdák elnöke szerint a műtrágyák és az energia árának példátlan és robbanásszerű növekedése okolható azért, hogy nem marad pénze az embereknek bioélelmiszereket vásárolni.

A termelők az ökológiai gazdálkodás rövid távú kilátásait 2023-ra vonatkozóan „visszafogottnak” nevezték. Az ágazat a gazdaság fellendülésében vagy a fogyasztói jövedelmek javulásában reménykedik, hiszen akkor a kereslet is várhatóan megugrik.

Az élelmiszeripar egészére vonatkozóan is óriási a bizonytalanság a termelők részéről, a kilátások termékszektortól függően eltérőek. A sertéstenyésztők számára a vágósertésekből származó bevételek jócskán elmaradtak a korábbi évektől, mivel nagyon megugrottak a fenntartási és termelési. A szövetség attól tart, hogy a németországi sertéstenyésztés jelenlegi drámai visszaesése tovább fokozódik. A gabonatermékek esetében továbbra pedig is erős áringadozásokra kell számítani. A tejtermelésben eközben a takarmány- és energiaköltségek 2023-ban valószínűleg szintén jelentősen magasabbak lesznek a szokásosnál.

GAZDASÁG

Címkék:

bio products, germany, inflation, money