Sokan hitellel igyekeznek majd átvészelni a téli hónapokat

Nemcsak II. Erzsébet királynő halála nyugtalanítja Nagy-Britanniát. A méregdrága energiaárak és a magas infláció rengeteg embert kényszerít cselekvésre: vannak akik hitelből akarják kifizetni a rezsit, mások pedig jóval kevesebbet fognak fűteni, de olyanok is akadnak, akik egyszerűen nem fizetik be a számlákat.

GAZDASÁG 2022. SZEPTEMBER 18. 16:21

Nincs könnyű dolga Nagy-Britannia új királyának, III. Károlynak és az új miniszterelnöknek, Liz Trussnak, hiszen rekordinfláció és energiaválság elé néz a kontinens a téli hónapok kapujában. A brit energiaárak hónapok óta robbanásszerűen emelkednek. Csak április elején a szabályozó hatóság, az Ofgem 50 százalékkal – évi 1277 fontra (1530 euró) – emelte a fűtésre és a villamosenergiára vonatkozó felső határt.

A következő lépésként ez az árplafon októberben 80 százalékkal emelkedik. Ez egy átlagos brit háztartás számára 3549 font (4088 euró) éves költséget jelent, ami körülbelül háromszor annyi, mint egy évvel ezelőtt.

A britek többsége ezért komoly aggodalommal tekint előre a közelgő télre. A brit statisztikai hivatal, az ONS szerint a felnőttek 48 százaléka csak nehezen tudja majd kifizetni az energiaszámláit. Az emelkedő infláció szintén hozzájárult ehhez: a megélhetési költségek emelkedése 82 százalékukat aggasztja. A szakemberek szeptemberre újabb inflációs emelkedést jósolnak, amely bőven tíz százalék felett lehet.

Sok brit most válaszút elé érkezett: egyesek azt mondják, hogy sokkal ritkábban kapcsolják be a fűtést télen, a britek mintegy hetven százaléka tervezi ilyen módon kihúzni a téli időszakot, azonban vannak olyanok, akik ennél is radikálisabb módot fognak választani és inkább egyáltalán nem fűtenek majd. A Savanta ComRes piackutató intézet felmérése szerint ráadásul minden tizedik fogyasztó azt fontolgatja, hogy hitelt vesz fel a következő energiaszámla kifizetésére.

Vannak olyanok is, akik egyszerűen azt mondják, hogy nem fizetik a rezsiszámlákat októbertől. A “Don’t Pay UK” elnevezésű országos kampány arra szólít fel minden britet, hogy október 1-jétől bojkottálja a fűtés- és villanyszámlákat. A közös fizetési sztrájk a nagy energiacégek ellen irányul.

A mozgalom célja, hogy egymillió embert meggyőzzön arról, hogy az, ha kollektíven megtagadják a számlák kifizetését, a legjobb módja annak, hogy a kormányt és az energiaipari óriáscégeket a díjak újragondolására kényszerítsék. Az Opinium Research felmérése szerint eddig a lakosság 6 százaléka csatlakozott a kezdeményezéshez.

Ha januárban az előrejelzéseknek megfelelően ismét emelkednek az árak, a tanulmányok szerint a brit háztartások csaknem kétharmada kerülhet olyan helyzetbe, hogy a jövedelmüknek több mint 10 százalékát költik majd energiára.

GAZDASÁG

Címkék:

crisis, energy, prices, uk