Soros továbbra is az örök kötvények mellett kardoskodik

Soros György amerikai tőzsdespekuláns ezúttal Finnországban jelentetett meg egy véleménycikket, amelyben ismét az örök kötvény kibocsájtását javasolja.

GAZDASÁG 2021. JANUÁR 27. 10:04

Úgy tűnik Soros György nem tudja elengedni javaslatát, miszerint a koronavírus-járvány okozta gazdasági károkat örök kötvényekkel lehet megoldani. A 90 éves spekuláns tavaly többször is hangoztatta ezt a véleményét. Néhány nappal ezelőtt a német Handelsblatt portálon jelentetett meg egy véleménycikket, most pedig Finnország volt a soros. A két írás között sok átfedés tapasztalható.

A Helsingin Sanomat című portálon megjelent cikkben Soros leírja, hogy a koronavírus „megbüntette” azoknak az országoknak a gazdaságát, amelyek nem tudták kordában tartani a pandémiát. A Soros Alapkezelő és a Nyílt Társadalom Alapítványok elnökeként bemutatott szerző azt írja, hogy a vírus a 2008-as pénzügyi válságnál is súlyosabb sokkot okozott a gazdaságban, most merész fellépésre van szükség.

Európa válasza a válságra gyenge volt. A kudarc az uniós intézmények és a tagállamok közötti nehéz kapcsolatnak tudható be”, állapította meg a tőzsdespekuláns.

Soros szerint a pandémia által sújtott gazdaság ösztönzéséhez most örök kötvényekre, azaz örökös kölcsönökre lenne szükség, amelyeket soha nem kell visszafizetni – csak éves kamatlábat számítanak fel rájuk.

Véleménye szerint az ötlet radikálisnak tűnhet, de az örök kötvényeket évszázadok óta használják. Soros itt kisebb történelemórát tart, felidézi, hogy Nagy-Britannia már 1752-ben úgynevezett „konzolokat” bocsátott ki, később pedig korlátlan „háborús kötvényeket” is használt a napóleoni háborúk finanszírozására. Az Egyesült Államok az 1870-es években adott ki konzol-kötvényeket.

Soros szerint az örök kötvényeket most kell kibocsátani, miközben a nemzetközi kamatlábak nem eshetnek tovább. Fokozatosan kell bevezetni, hogy a pénzügyi piacok békésen megismerhessék az új eszközt.

A spekuláns azt is leírja, hogy a jelenlegi helyzetben az eszközt az Európai Unió nem tudja mozgósítani a tagállamai helyett. 

Az EU-tagállamok kormányainak kell cselekedniük. Az egyes országoknak örök kötvényeket kell kibocsátaniuk a koronavírus elleni küzdelem finanszírozására”, írta.

Soros szerint a „fukar ötök” amelybe ő Hollandia, Ausztria, Svédország és Dánia mellé Finnországot is odasorolja nagyobb hitelességgel bírnak a tőkepiacokon, mint az olyan országok, mint Olaszország vagy Spanyolország.

Megjegyzi azt is, hogy az Európai Központi Bank (EKB) már bevezette az örök kötvényeket, mert hatalmas mennyiségű államkötvényt vásárolt. Szerinte a központi banknak gyakorlatilag nincs más választása, mint hogy belátható időn belül megtartsa ezt az adósságot. Mint írja, az EKB által beszedett adósság eladása túl sok piaci instabilitást eredményezne. Amint az EKB kötelezettségei közelednek lejáratukhoz, új kötvények váltják fel őket, és a ciklus a jövőben is folytatódik.

Soros szerint jelentős különbség van a kormányok által kibocsátott örök kötvények és az EKB módszere között. Véleménye szerint, ha a tagállamok örök kötvényeket bocsátanak ki, akkor az alacsony kamatlábakból állandó előnyök származnak. Másrészt, ha a nemzeti kormányok rendes kötvényeket bocsátanak ki az EKB lejáró hiteleinek kifizetésére, akkor ebben az esetben magasabb kamatot kell fizetniük.

A tőzsdespekuláns azt is leírja, hogy a tagállamok általi kibocsátás demokratikusabb. Az EKB viszont egy olyan intézmény, amely nem tartozik közvetlen felelősséggel egyetlen tagállam választói felé sem.

GAZDASÁG

Címkék:

finland, george soros, opinion, perpetual bonds