Spórolnak a belgák: jelentősen csökkent az áram- és a gázfogyasztásuk a magas energiaárak miatt

Spórolnak a belgák: jelentősen csökkent az áram- és a gázfogyasztásuk a magas energiaárak miatt

A villamosenergia-fogyasztás csaknem 10 százalékkal, a gázfogyasztás 28 százalékkal volt kevesebb októberben az elmúlt öt év átlagához képest Belgiumban. Szakértők szerint a csökkenés több tényezőnek is köszönhető, azonban nagyon nagy szerepe van annak, hogy a háztartások visszafogták fogyasztásukat.

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 5. 08:02

A belga vállalkozások és háztartások villamosenergia-fogyasztása drámaian csökkent az elmúlt hónapokban – derül ki az Elia áramszolgáltató adataiból. Az elmúlt öt év átlagához képest októberben 9,6 százalékkal volt alacsonyabb a fogyasztás, ami az időjárási viszonyokkal kiigazítva 6 százalékos csökkenést jelent. Vagyis a szokatlanul meleg október ellenére a belgák ennyivel csökkentették áramfelhasználásukat.

A fogyasztás csökkenése valószínűleg több tényezőnek köszönhető, mondta Marleen Vanhecke, az Elia szóvivője. Emlékeztetett, az év elején a szövetségi kormány figyelemfelkeltő kampányt indított, amelyben a háztartásokat takarékosabb energiafelhasználásra ösztönzi, de emellett természetesen fontos szerepe van az energiaár-növekedésnek is.

A Statbel belga statisztikai hivatal adatai szerint

októberben 85 százalékkal volt drágább az áram, mint egy évvel ezelőtt,

ezért a háztartások és a vállalkozások is csökkentik fogyasztásukat. Belgium egyik legnagyobb villamosenergia-fogyasztója, a Nyrstar cinkkohó például már tavaly csökkentette termelését.

Az áramhoz hasonlóan a belga családok a gázfogyasztásukat is visszafogták, a belga háztartások és kisfogyasztók gázfogyasztása az elmúlt hetekben jelentősen alacsonyabb volt, mint más években – derül ki a gázhálózat-üzemeltetők európai hálózatának (ENTSOG) fogyasztási adataiból.

Októberben a gázfogyasztás jóval az elmúlt évek átlagos szintje alatt maradt. A harmadik és negyedik héten a különbség még 40 százalék fölé is emelkedett.

A nyári hónapokban a belga háztartások fogyasztása valamivel magasabb volt, mint amire számítani lehetett. Szeptember második hete óta azonban ez az arány megfordult.

Ha az egész szeptembert és októbert nézzük, akkor a hőmérséklethez igazított földgázfogyasztás 28 százalékkal volt alacsonyabb a korábbi évek átlagához képest.

Ha csak az október 1-jén kezdődő és a telet átölelő fűtési szezont nézzük, a fogyasztás csaknem negyedével alacsonyabb a vártnál – írja a De Tijd nevű lap az ENTSOG adatai alapján.

GAZDASÁG

Címkék:

belgium, energy pr, gas