Súlyos következményekkel jár az olaszországi aszály, a turistákat is érinti

Súlyos következményekkel jár az olaszországi aszály, a turistákat is érinti

Az olaszországi aszály nemcsak a mezőgazdaságot és az exportárukat érinti. Az olaszoknak és a turistáknak is korlátozásokkal kell számolniuk.

GAZDASÁG 2022. JÚLIUS 5. 15:26

Olaszország évtizedek óta nem látott szárazságtól szenved. Az egykor nagy folyók – mint például a Pó – a csapadékhiány miatt szinte teljesen kiszáradtak. A vízszint olyan alacsony, hogy még egy második világháborús hajóroncs is újra felszínre került.

Az ország öt régiójában szükségállapotot hirdettek, sok helyen korlátozzák a vízhasználatot.

A súlyos aszály a legrosszabbkor jött az olasz gazdaságnak, hiszen a koronavírus-járvány után ez az első olyan nyár, amikor teljes kapacitással működhetne a vendéglátó ipar – most azonban komoly korlátozások akadályozzák a nyaralást. Pisában és Veronában például augusztus végéig az ivóvizet csak háztartási célokra, személyes higiéniára és ételkészítésre szabad használni. Az észak-olaszországi Milánóban a vízhiány miatt már minden díszkutat leállítottak. Ez a megszorító intézkedés más nagyvárosokra, például Rómára is átterjedhet, ha a szárazság folytatódik.

Számos olasz városban jelenleg nem engedélyezik a zöldterületek és sportpályák öntözését. A tartós hőmérséklet miatt így sok helyen hamarosan kiszáradhat a gyep. Néhány olasz városban augusztus 31-ig tilos a magánautók mosása. Aki nem tartja be a szabályokat, 500 euróig terjedő pénzbírságra számíthat. De van olyan település, ahol a fodrászok csak egyszer moshatják meg az ügyfelek haját. Máshol pedig a szállodáknak is megtiltották, hogy feltöltsék a medencéiket, így korántsem múlik el a gondosan megtervezett nyaralás kellemetlenségek nélkül.

Az olasz mezőgazdaság is súlyos károkat szenved az aszály miatt. Olaszországot a mezőgazdasági termékek jelentős exportőreként tartják számon. Az onnan exportált búzát elsősorban fejlődő országokba szállítják. Az Ukrajnában zajló konfliktus következtében a gabona iránti globális kereslet már az aszály előtt is jelentősen megnőtt. Most, hogy Olaszországban is hiány alakulhat ki, további globális gabonaválság várható. De a kukorica, a szója és a rizs termesztése miatt is komolyan aggódnia kell a mezőgazdasági szereplőknek.

A „Coldiretti Toscana” mezőgazdasági szövetség elnöke, Fabrizio Filippi attól tart, hogy az aszály miatt a regionális mezőgazdasági termelés 30 százalékát elveszíti Olaszország.

Néhány gazda kénytelen volt felhagyni a munka egy jelentős részével.

GAZDASÁG

Címkék:

crisis, drought, italy