Szenvednek a német vállalatok, óriási a munkaerőhiány

Szenvednek a német vállalatok, óriási a munkaerőhiány

Németországban a vállalatok csaknem fele szenved szakképzett munkaerőhiányban. A szakértők attól tartanak, hogy a probléma súlyosbodni fog a válság erősödésével. A munkaerőhiány már évek óta gondot okoz a gazdaságban, a kormányok pedig egyelőre tehetetlenek.

GAZDASÁG 2022. AUGUSZTUS 5. 08:00

Németországban új csúcsot ért el a szakképzett munkaerő hiánya. Az Ifo Gazdaságkutató Intézet szerint júliusban a cégek 49,7 százalékát érintette a probléma, vagyis kishíján minden másodikat. Ez az arány már áprilisban is rendkívül magas volt, akkor 43,6 százalékos rekordszinten áll – az a negatív csúcs azonban már a múlté.

“Egyre több vállalat kénytelen visszafogni az üzleti tevékenységét, mert egyszerűen nem talál elég munkaerőt. Közép- és hosszú távon ez a probléma valószínűleg még súlyosabbá válik”

– jelentette ki Stefan Sauer, a müncheni székhelyű kutatóintézet munkaerőpiaci szakértője, aki szerint az egyre súlyosbodó válság okozza a probléma fokozódását.

A munkaerőpiac szenvedése a szolgáltatókat ( például a könyvelőket, ügyvédeket és adótanácsadókat) és a vendéglátósokat érintette a leginkább, de a turizmus is komoly munkaerőhiánytól szenved. A szállodákból ,éttermekből, bárokból, kávézókból is rengetegen hiányoznak. A feldolgozóiparban szintén nagy a baj, különösen az élelmiszer-előállítóknál, de az adatfeldolgozó berendezések és a fémtermékek gyártói is egyre nehezebben találtak szakképzett munkaerőt. Az építőipar és a nagykereskedelem szenved a legkevésbé, de még ezeken a területeken is érződik a hiány hatása.

Az Ifo által készített alábbi ábra azt mutatja, hogy az egyes területeken a megkérdezett cégek hány százaléka jelezte hogy munkaerőhiánytól szenved.

forrás: Ifo

Achim Dercks, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének (DIHK) ügyvezető igazgatóhelyettese nemrégiben így foglalta össze a kialakult helyzetet a Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámolója szerint:

“Évente akár 400 000-rel többen lépnek ki a munkaerőpiacról életkoruk miatt Németországban, mint ahányan újonnan belépnek az iskolából. Ez a következő 15 évben négy-hatmillió emberrel csökkenti a foglalkoztatási potenciált”.

Ezek a problémák már jóideje sújtják a német gazdaságot, a politika pedig máig sem tudott ellenszert találni. A szociáldemokrata-zöld-liberális kormánykoalíció most valóságos csodafegyverként tekint arra az intézkedésre, amelyet a közeljövőben kíván bevezetni, és amelynek keretében megkönnyíti a bevándorlók letelepedését Németországban. Könnyebben kapnának hivatalos dokumentumokat és engedélyeket, így minél hamarabb munkába állhatnának.

A szakértők azonban a hosszabb heti munkaidő kiterjesztését támogatják, például egészen 42 óráig. Úgy vélik továbbá, hogy a nyugdíjkorhatár további emelése a várható élettartam növekedése miatt szintén több embert tarthatna a munkaerőpiacon. Ezt azonban a szakszervezetek nem támogatnák.

A súlyos munkaerőhiány a közoktatásban is komoly gondot okoz, országszerte több ezer tanár hiányzik az iskolákból. Sok helyen a tanévkezdés is döcögősen indulhat, például azzal, hogy osztályok össze vagy tanórákat halasztanak el. Hasonló problémákkal küszködnek a kórházakban is, ahol rengeteg orvos és ápoló hiányzik.

GAZDASÁG

Címkék:

germany, inflation, labour shortage