Szerbia újra engedélyezi az étolaj exportját

Szerbia újra engedélyezi az étolaj exportját

Az összes olajfajta kivitelének tilalmát feloldotta a szerb kormány. A kabinet azután döntött így, hogy megvizsgálta a készletek állapotát, de a traktorokkal tüntető gazdáknak is ez volt az egyik követelése.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 14. 11:02

Indulhat az export

A szerbiai kormány ismét engedélyezte, hogy a feldolgozó cégek külföldre vigyék az étolajat. A kabinet döntése értelmében feloldották az összes olajfajta kivitelének tilalmát, illetve minden olyan gabonafajta exportjának a korlátozását is, amelyet még korábban, az orosz-ukrán háború kitörésekor vezettek be. A belgrádi államvezetés a döntését azzal indokolja, hogy rekordterületen került a földbe napraforgó, és a készletek is elegendőek lesznek a hazai fogyasztásra.

Mint arról a V4NA korábban is beszámolt, márciusban a szerbiai kormány -látva a megnövekedett keresletet – úgy döntött, hogy több más alapvető élelmiszerrel együtt megtiltja a napraforgó és az étolaj kiszállítását az országból. A határozat meghozatala előtt jelentősen nőtt a kereslet a szerbiai olaj iránt. A vámigazgatóság adatai szerint a március 11-e előtti három napban 109 százalékkal nőtt a kivitel. Éppen ez indokolta azt, hogy a belgrádi kormány az exporttilalom mellett döntött. A cél a hazai piac megőrzése és ellátása volt. A kiviteli korlátozás a napraforgóolaj mellett a kukoricára, a búzára, és a lisztre vonatkozott.

Egyes szakértők szerint a kormány mostani, a tilalom feloldására vonatkozó döntése mögött az is állhat, hogy országszerte tiltakozásokba kezdtek a gazdák. Traktorokkal lassítják le a forgalmat és hatalmas dugót okoznak. Számos követelésük egyike a napraforgó felvásárlási árának növelése és a kivitel feloldása.

Szakértők abban bíznak, hogy soha többé nem lesz tiltás

Az olajtermelők most attól tartanak, hogy sikerül-e visszaszerezniük a külföldi felvásárlókat – írja a Politika szerb napilap. A médiumnak nyilatkozó Suncica Savovic szerint a kormány korábbi döntései miatt sok nemzetközi ügyfelet veszítettek a cégek.

Most az a kérdés, hogy vissza tudjuk-e szerezni a korábbi ügyfeleket, és milyen mértékben akarnak majd velünk üzletelni. Az a döntés, hogy feloldják az összes olajfajta exportjára vonatkozó tilalmat, minden bizonnyal jó, mert így ismét visszakapják a kereskedők, az exportőrök és a termelők a szabadságot, hogy a szokásos módon üzleteket köthessenek, és kiszámíthatóak legyenek az üzleti életben. Ezzel az árufajtával előre kell kereskedni. Mondjuk már most, októberre árulják az olajat” – mutatott rá Savovic.

A szakértő egyben reményét fejezte ki, hogy többé nem kell a mostanihoz hasonló korlátozással számolni a kereskedőknek és a gazdáknak. Mint fogalmazott, Szerbia soha nem függött a világ egyetlen olajtermelő országától sem, mindig többet termelt, mint amennyi az otthoni szükségleteket fedezte volna.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

export, oil, serbia