Szijjártó: Lehetséges a szankciók megsértése nélkül, a szállító által előírt módon fizetni a földgázért

Szijjártó: Lehetséges a szankciók megsértése nélkül, a szállító által előírt módon fizetni a földgázért

Magyarország megszegi az uniós szankciókat, ha beváltja azt az ígéretét, hogy rubelben fizeti az orosz energiát – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a CNN-nek pénteken. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint azonban az ország fizethet rubelben a brüsszeli szankciók megsértése nélkül.

GAZDASÁG 2022. ÁPRILIS 9. 12:58

Szeretnék mindenkit megnyugtatni: Magyarország energiaellátása biztonságban van, és ez így lesz a jövőben is – közölte Ursula von der Leyen fenti kijelentésére reagáló Facebook-posztjában Szijjártó Péter. Mint kifejtette, a Magyar Villamos Művek (MVM) leányvállalata, a CEEnergy és a Gazprom leányvállalata, a Gazpromexport közötti

szerződéses viszony, valamint az elmúlt napok technikai tárgyalásai alapján lehetséges a brüsszeli szankciók megsértése nélkül, a szállító által előírt módon fizetni a leszállított földgázért.

A magyar miniszter úgy fogalmazott, megérti, hogy másoknak más érdekeik vannak, „de a mi érdekünk az, hogy hazánk energiaellátásának biztonságát garantáljuk. S ezt meg is tesszük, mert a háború árát senki nem fizettetheti meg a magyar emberekkel.”