Teljesítőképessége határán a skót egészségügyi rendszer

Teljesítőképessége határán a skót egészségügyi rendszer

A hivatalos adatok szerint 776 341-re emelkedett a kórházi kezelésekre, járóbeteg-szakellátásra és diagnosztikai vizsgálatokra várók száma, a sürgősségi osztályokon pedig a betegek jóval több mint felét nem tudják időben ellátni. Eközben a háziorvosok száma történelmi mélypontra süllyedt.

GAZDASÁG 2022. DECEMBER 3. 08:10

Óriási nyomás alatt van Skóciában az országos egészségügyi szolgálat, kiderült ugyanis hogy az ország minden hetedik lakosa valamilyen kezelésre vár.

A hivatalos adatok szerint 776 341-re emelkedett a kórházi kezelésekre, járóbeteg-szakellátásra és diagnosztikai vizsgálatokra várók száma. Egészen pontosan szeptember végén 474 600 beteg várt járóbeteg-ellátásra, és 141 796 beteg fekvőbeteg-ellátásra. Az összesen 616 396 beteg között 73 284 olyan volt, aki egy éve vagy annál is tovább várakozott. További 159 945 ember várt diagnosztikai vizsgálatokra,.

Hat hónappal ezelőtt minden nyolcadik ember várt valamilyen kezelésre, vagyis fél év alatt tovább romlott a helyzet. Ha mindez még nem lenne elég, a háziorvosok száma az elmúlt három év során három százalékkal csökkent, és a legalacsonyabb szintre esett. Tavaly a praxisok alig több mint egyharmada jelentett üres álláshelyet, ami szöges ellentétben áll a skót kormány azon ígéretével, hogy 2027-ig 800 fővel növeli a háziorvosok számát.

Sokan megkérdőjelezik Humza Yousaf egészségügyi miniszter alkalmasságát azért is, mert egy nemrég készült felmérésben kiderült hogy a sürgősségi osztályokon a betegek jelentős részét nem tudják ellátni időben.

A glasgow-i Queen Elizabeth Egyetemi Kórház sürgősségi betegeinek mindössze 35,1 százalékát látták el időben a november 20-án véget ért héten, ami a legrosszabb eredmény a nyilvántartások kezdete óta. Az Edinburgh Royal Infirmaryban 41 százalékot, az Aberdeen Royal Infirmaryban pedig 47 százalékot láttak el időben.

Dr. Sandesh Gulhane, háziorvos és konzervatív politikus szerint ezek a szégyenletes és megdöbbentő adatok időzített bombaként fenyegetik az országot. Jackie Baillie, a skót Munkáspárt egészségügyi politikusa pedig azt mondta hogy Humza Yousaf inkompetenciája életeket kockáztat.

De nem csak Skóciában van az teljesítőképessége határán az egészségügyi rendszer, a probléma az egész Egyesült Királyságban fennáll. Ahogy arról a V4NA korábban beszámolt,

egy tanulmány szerint a Brexit a vártnál jobban súlyosbította az akut orvoshiányt az Egyesült Királyságban. A Nuffield Trust tanulmánya szerint jelenleg több mint négyezerrel kevesebb európai orvos dolgozik a brit egészségügyi rendszerben, mint amennyire a Brexit előtt számítottak.

Az aneszteziológiai, gyermekgyógyászati, szívsebészeti és pszichiátriai osztályok különösen érintettek. De nem csak a szakorvosok, hanem az ápolók is sokkal kevesebben vannak a Brexit miatt az Egyesült Királyságban. A kilépés miatt ugyanis

a szakembereknek már munkavállalási vízumra van szükségük, ami magas költségekkel és bonyolult, hosszadalmas bürokráciával jár, de ezen kívül az is hozzájárul a szakemberek hiányához, hogy jelentősen romlottak a munkakörülmények. Csak Angliában összességében több mint tízezer orvosra lenne még szükség.

Nem sokkal korábban már nyilvánosságra hoztak egy másik riasztó adatot, amely azt mutatja, hogy a brit egészségügyi rendszer a teljesítőképessége határán táncol már hónapok óta.

Szívroham vagy agyvérzés esetén a mentőnek 18 percen belül ki kell érnie a beteghez. A brit egészégügyi szolgálat, az NHS által közzétett adatok azonban azt mutatják, hogy jelenleg átlagosan 40 perc telik el, mire egy mentőautó a riasztás helyszínére érkezik.

A mentőszemélyzetet is képviselő GMB szakszervezet felmérésében a válaszadók 85 százaléka mondta, hogy olyan késéseknek voltak tanúi, amelyek negatív hatással voltak a betegekre, beleértve a halált is.

GAZDASÁG

Címkék:

failure, health care system, scotland, uk