Tömegével járnak át a csehek a határon bevásárolni

Tömegével járnak át a csehek a határon bevásárolni

A legtöbb alapvető élelmiszert, a üzemanyagot, de a drogériás termékeket és divatárukat is sokkal olcsóbban megkapják a csehek, ha néhány kilométert utaznak a szomszéd országba. Sőt, egyes utazási társaságok sűrítették a járatokat a két ország között, mert egyre többen szerveznek egynapos bevásárlótúrákat.

GAZDASÁG 2023. ÁPRILIS 11. 08:01

A csehek a Seznam Zpravy cseh online portálon értesülhettek először arról, hogy a Lengyelországban sokkal olcsóbban megkapják ugyanazokat a termékeket, mint otthon.

A portál riporterei a lengyelországi Bogatynia városában jártak, és azt írták, hogy „a szupermarket előtt parkoló autók felén cseh rendszám van. A cseh vásárlók megkülönböztető jegye emellett a teli bevásárlókocsi”.

A portál összehasonlította egy kosár árát az azonos áruházlánc alapélelmiszereivel és drogéria termékeivel Lengyelországban, Csehországban, Németországban, Ausztriában és Szlovákiában. Az árak valamennyi országban emelkedtek, azonban még mindig Lengyelországban a legalacsonyabbak, míg Szlovákiában és Csehországban a legmagasabbak.

A lengyel szupermarketben való vásárlás a csehek számára több mint egyötödével olcsóbb. A legnagyobb árkülönbségeket a tejtermékek, a kenyér és a hús esetében tapasztalták.

„Ma Lengyelországba utazom, hogy bevásároljak. Igen, ez 10 km-re van. Tavaly óta csak Lengyelországban vásárolok. A benzin körülbelül 3 koronával olcsóbb. Megtankolok, bevásárolok és egy-két hét múlva újra Lengyelországba megyek át vásárolni. Régebben Németországba jártam, most Lengyelországba” – írja az egyik olvasó a portálon. Egy másik pedig azt írta: „mi, az északkeleti Szudétavidéken már nem vásárolunk máshol, csak Lengyelországban: ruhákat, cipőket, drogériás árukat, élelmiszereket”. Például a Cseh Köztársaságban a borotválkozás utáni balzsam 230 korona, a lengyelországi üzletben ugyanez 175 koronának megfelelő összeg – tette hozzá.

A magasabb csehországi élelmiszerárak elsősorban a magas energiaáraknak köszönhetők, amelyek a magasabb termelési költségekben mutatkoznak meg.

Sok cseh a közösségi médiában vitatja meg az árakat és osztja meg a lengyelországi vásárlással kapcsolatos információkat. A lengyel szupermarketekben történt bevásárlások után a számlákról készült fotókat is megosztják, vagy teli bevásárlókocsival pózolnak. Az egyes termékekről vagy a cseh határ közelében lévő megfizethető lengyel éttermekről sem hiányoznak a vélemények.

A Seznam Zpravy portál a lengyelországi vásárlással kapcsolatos Facebook-csoportok népszerűségére is felhívja a figyelmet. November óta több mint 20 ezren csatlakoztak ezekhez a csoportokhoz. „Itt könnyen kifizethetsz 10 ezer koronát egy tisztességesen illeszkedő öltönyért, Lengyelországban például ez 2 ezer koronába kerül” – írja egy cseh vásárló a csoportban.

De nemcsak a határ közelében élő csehek járnak a lengyel szupermarketekbe. Az utazási társaságok még a buszjárataikat is rendszeressé tették a két ország között, válaszul arra, hogy a csehek országszerte szervezett egynapos kirándulásokat tesznek a szomszédos országba, kizárólag a vásárlás céljából.

A határmenti településeken élő lengyelek azonban egyre inkább aggódnak amiatt, hogy a csehek miatt nekik nem jut elegendő áru.

Szeretnénk, ha a gyermekeink is hozzájuthatnának a friss árukhoz. Ez lassan lehetetlenné válik – egyre gyakrabban megyünk a boltokba, és üres polcokat találunk”

– írta a Facebookon Artur Sienkiewicz, aki a délnyugat-lengyelországi Bogatynia határváros politikusa. A helyzet annyira elfajult, hogy úgy döntött, hogy egy szupermarket előtt a cseh rendszámú autókon üzeneteket hagy, hogy több tiszteletre és odafigyelésre buzdítson.

GAZDASÁG

Címkék:

czech republic, poland, prices, shopping