Történelmi mélyponton a kiskereskedelmi eladások – de mi várható a közeljövőben?

Történelmi mélyponton a kiskereskedelmi eladások – de mi várható a közeljövőben?

Soha nem volt még olyan csekély a vásárlói kedv, mint az utóbbi hónapokban. Közben a Német Élelmiszeripari Szövetség az elmúlt 70 év legnagyobb válságára figyelmeztet. Sok területen nyár végére vagy ősz elejére újabb drágulás várható.

GAZDASÁG 2022. AUGUSZTUS 3. 11:47

Nem váratlan a fogyasztás visszaesése

A kiskereskedők már régóta érzik a hónap végi elszámolásoknál, hogy a lakosság egyre kevesebbet költ. A magas infláció ugyanis visszafogja a kiskereskedelmi fogyasztást Németországban. Júniusban a német kiskereskedelmi szektor a mérések 1994-es kezdete óta a legnagyobb forgalomcsökkenést produkálta. Az eladások 8,8 százalékkal csökkentek az előző év azonos hónapjához képest – közölte a szövetségi statisztikai hivatal. Az élelmiszerek esetében 7,2 százalékos csökkenést regisztráltak az előző év azonos hónapjához képest. Az eladások így 2016 júniusa óta a legalacsonyabb szinten vannak.

A textil-, ruházati, cipő- és bőráru-kereskedelem is megszenvedi a jelenlegi gazdasági helyzetet: a visszaesés 10,1 százalékos volt az előző év azonos hónapjához képest. Az eladások 13,6 százalékkal elmaradnak 2019 júniusához képest, vagyis a pandémia előtti szinttől. A statisztikusok magyarázata szerint ez a visszaesés valószínűleg elsősorban az árak emelkedése miatt következett be és a következő hónapokban is gyenge fogyasztói hangulatra kell számítani.

Az elmúlt 70 év legnagyobb válsága

Közben a Német Élelmiszeripari Szövetség az elmúlt 70 év legnagyobb válságára figyelmeztet az élelmiszeriparban. Christoph Minhoff, a szövetség vezetője szerint ezért sürgősen szükség van egy olyan terv kidolgozására, amely a stabil energiaellátást biztosítja. Úgy véli, hogy a teljes értéklánc – beleértve a logisztikát és a szállítást, a beszállítókat és a csomagolóipart – rendszerszintű jelentőséggel bír, és az utóbbi évek terméskiesései, a koronavírussal kapcsolatos ellátási hiányok, az ukrajnai háború és a gázhiány egyaránt veszélyeztetik. Felidézte egy lapinterjúban azt is, hogy az élelmiszeripar néhány évvel ezelőtt fenntarthatósági okokból áttért a gázra, és most a hiány miatt problémákkal küzd.

„Jelenleg senki sem tudja biztosan megmondani, hogy mikor stabilizálódnak újra az árak, és milyen szinten fognak megállni”

– jelentette ki a Élelmiszeripari Szövetség vezetője, aki hozzátette, hogy a bizonytalan piaci helyzet miatt meg kell kérdőjelezni a német kormány azon tervét, hogy 2030-ra 30 százalékos biotermesztési kvótát vezet be Németországban.

A nyár hátralévő részében még sok termék ára fog emelkedni

Az árak meredeken emelkedtek az elmúlt hónapokban, de sok áremelés még várat magára – vélekednek a gazdaság résztvevői és a szakemberek. Ami biztos, hogy a péktermékek ára még meredeken emelkedik a következik hónapokban.

A nyár hátrelévő részében még a mostaninál is drágább lesz a taxizás is. Sok taxitársaság küzd ugyanis a magas üzemanyagárakkal, október elejétől pedig a magasabb minimálbér is életbe lép. Június eleje óta a viteldíjak emelkednek – mondja Michael Oppermann, a taxisszövetség ügyvezető igazgatója a Frankfurter Allgemeine Zeitun lapnak, aki a közeljövőben 20-30 százalékos növekedésre számít.

Az alkoholos italok árai is tovább emelkednek a következő időszakban. Holger Eichele, a sörfőzők szövetségének ügyvezető igazgatója szerint a szakmában jelenleg árkiigazítás zajlik, amit már 2021 őszén bejelentettek, vagyis ez nem jelenthet nagy meglepetést a fogyasztóknak. A további drágulás oka többek között az, hogy a sörmaláta majdnem kétszer annyiba kerül, mint egy évvel korábban.

A csomagkézbesítést sem ússzák meg a németek további áremelkedés nélkül. Augusztustól a Hermes akár 40 centtel is többet számít fel a csomagküldésért. De nem a Hermes az egyetlen csomagküldő szolgáltató, amely emelte árait. A Deutsche Post is nemrégiben kezdett el néhány centtel többet kérni, és a DPD is magasabb árakat jelentett be.

Még azoknak is mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk, akik nem gázzal fűtenek. A fapellet ára ugyanis az elmúlt hetekben hatalmas mértékben emelkedett. Jelenleg egy tonna pellet ára 700 euró körül van, míg egy évvel ezelőtt körülbelül 200 euró volt az egységár. A szakértők nem értenek egyet abban, hogy mennyivel fognak még emelkedni az árak, de egyetlen forgatókönyv sem tartogat semmi jót.

Az őszi időszakra sem áll meg az áremelkedés

Az üdítőitalok gyártói várhatóan ősz elején fognak emelni. Ennek hatására pedig a kiskereskedők is áremelésre készülnek – derül ki az Ifo gazdaságkutató intézet felméréséből.

A tömegközlekedés is szeptembertől lesz drágább, amikor a kormány által bevezetett úgynevezett „9 eurós jegy” intézkedés hatálya megszűnik. Bár egy ideig a régi tarifa lesz érvényben, sok közlekedési vállalat már most tudja, hogy emelni fogja a viteldíjakat. Az ilyen emelések általában nem minden jegyet érintenek egyforma mértékben; gyakran vannak kivételek a bérlettulajdonosok számára.

Azoknak, akik gázzal fűtenek, várhatóan könyékig a zsebükbe kell nyúlni, hiszen várhatóan októbertől a gázfogyasztóknak új illetéket kell fizetniük, erről a napokban döntött a szövetség kormány. Habeck gazdasági miniszter háztartásonként több száz euró többletköltséggel számol évente. Ezt az összeget az egyébként is rekordmagas gázárakon túl kell majd előteremteniük az embereknek.

GAZDASÁG

Címkék:

decrease, germany, markets